Ställning och böjning

Den här veckan har vi jobbat med att ställa hästen. Det är viktigt att skilja på ställning och böjning. När hästen är böjd så ska den vara böjd i kroppen och ställd i nacken, men man kan rida med endast ställning i nacken och rak häst.

Övningen vi har gjort är att rida med raka hästar på långsidorna och omväxlande ställa ut mot väggen / in mot mitten av ridbanan. (Observera att hästens innersida alltid är åt det håll hästen är ställd.) Det låter lättare än vad det är. Här är det precision som gäller: att ha full kontroll på bogar och bakben och att hästen spårar!

Jag vill också återigen poängtera att när ena tygeln ställer, så är den andra tygeln reglerande. Det är viktigt att inte bara släppa yttertygeln, utan känna att man har ett stöd där! Hästen ska i övningen vara på båda tyglarna, men man ska kunna ”flytta nacken”. Tänk också på att när du ställer hästen ska nacken ”vridas” åt sidan, det är inte meningen att halsen ska bli kortare och nosen ska närma sig kroppen. Då har du blivit lurad och hästen har endast ”knäppt av” i nacken.

Övningen har faktiskt varit superbra och lösgörande, hästarna har blivit väldigt fina. Det inbjuder också till ”bra ridning” för man måste vara fokuserad och inte ”planlöst” börja fixa med handen. Är mycket nöjd med resultatet av veckans övning!
Bild 152Nogge, ställd, och lätt böjd i sidan. (En till vinterbild, sorry! Lite tidigt…)

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*