Från vinter till vår på nolltid

Plötsligt blev det vår, och galet varmt! Fattar inte riktigt hur det gick från -17 till +10 på några dagar nästan? Skönt med vår såklart, även om det känns lite i tidigaste laget. De här fina vinterbilderna vill jag gärna ha på bloggen även om de knappt känns aktuella längre. 😉 Jag är i alla fall väldigt glad över att vi fick riktig vinter några veckor!

Så fort solen smälte snön blev jag dock sugen på att börja plantera blommor och rensa ogräs, men jag tror att jag väntar lite till med det. Det kommer nog frysa på ett par gånger till innan det är dags för trädgårdssysslor!

Fotografering 20 mars

Ni har ju sett en del av de fina bilderna jag har fått hjälp med på senare tid av Sofie Benneborg. Nu har vi bokat ett tillfälle för fotografering där ni också kan delta! Vi tänkte köra en porträttfotografering den 20 mars på förmiddagen. Det tar ca 20-30 min per häst.

Antingen fotograferas endast hästen, eller så kan du själv vara med på bilden. Knoppa eller inte, vardagsklädd eller tävlingsutstyrsel väljer du själv. Sofie är duktig på att redigera bilderna så jag tror att ni kan få riktigt fina bilder!

Beroende på intresse tänker jag att inackorderingar bokar i första hand, men om det är någon som läser som vill komma hit med sin häst och bli fotograferad så går det bra om det finns plats.

Om det är någon av mina elever som vill ha en bild på sig med en häst kan ni såklart delta med någon av era favoriter också!

Kostnaden är 1250 kr inkl moms för fyra redigerade bilder, som du själv väljer ut.

Här är två exempel, men jag ska nog inflika att vi tog dessa lite på ”improvisation”. Man kan ju t.ex. ha på sig en ren jacka – tips! 😉

Bokningen görs till mig!

Kurs med yoga 8-9 maj

Jag och Helena planerar en tvådagarskurs med dressyr och yoga 8-9 maj. Det blir dock utan övernattning eftersom vi inte vet ”corona-läget”. Yogan hålls utomhus eller i ridhuset beroende på väder. Medtag egen matta.

Lördag
Sitsträning enskilt
Lunch
Yoga
Gemensamt ridpass

Söndag
Yoga
Lunch
Gemensamt ridpass

2680 kr

Det finns möjlighet att köpa till en PT-timme med Helena på söndagen efter kursen om så önskas.

OBS! Denna kurs är i första hand öppen för mina fasta elever. Om kursen inte blir full släpper jag platser till övriga.

Bokas via info@ryttarutbildning.se

Helgens kurs

Den här helgen har jag haft kurs fre-sön, dock utan övernattning. En elev blev sjuk och kursen var bokad för tre, så på lördagen var de bara två. Jag passade på att lägga in teori under lördagens ridpass så att eleverna tittade på varandra och själva fick diskutera vad de ville förbättra i en rörelse, innan jag gav instruktioner. Jag har haft ett sådant upplägg i bakhuvudet men inte testat förrän nu. Tänkte att det kunde vara kul med en sådan kurs vid tillfälle, men det bygger nog på att man rider max två i taget. Ska fila lite på den idén.. Jag tänker att det är bra att själv vara mer delaktig ibland, eftersom man lär sig av att själv sätta ord på vad som händer. Vad tror ni om det?

Tävling igen!

Igår var jag i Hallstahammar och startade Dolle i en MsvB1. Det är nu det nya kvalprogrammet för att rida högre MsvB-klasser. Man behöver kvala en gång istället för två, men på en högre % (64). Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta. Jag tycker det är skönt med endast ett kval och jag tycker det är rimligt att höja kval% som tidigare bara var 62. Samtidigt fattar jag inte riktigt, för när man införde kval i MsvC för att gå upp i MsvB så var det för att det var så många som red MsvB och knappt kunde byta galopp (om jag förstod det rätt) – nu öppnar vi ju upp för det igen i så fall.

Alltså, för att förtydliga: förut skulle du rida MsvC två ggr på 62% för att starta MsvB -program. Nu ska du rida MsvB1 en gång på 64% för att rida MsvB2 och uppåt.

Det positiva är helt klart att det räcker med ett kval och det här programmet var trevligt att rida. Jag gillar MsvC också (mycket bättre än LA3), men det är ett ganska långt program. MsvB1 var kortare, bra vägar och med både överstrykning och längning av formen, och inte massa ”konstiga” vägar som det är ibland. Det kändes lite ”unghäst-anpassat” nästan. Tumme upp för det programmet!

Starten gick riktigt bra! Jag har bara ridit Dolle i ca fem veckor men han är ju en häst med riktigt bra förutsättningar och då är det såklart ”lättare” – men det är klart att det ändå är svårt att rida program med ny häst. Särskilt när vi aldrig har åkt hemifrån tillsammans och ingen av oss har tävlat på länge! (Han gjorde två starter 2020 och jag gjorde EN…).
Vi kom 2:a på 70% och det känns så himla roligt att jag kunde göra ett så bra resultat!

Bra start på tävlingsåret alltså. 🙂 Hoppas nu att det blir lite mer tävlande det här året. Tur att jag är yrkesverksam så att jag FÅR tävla, men det bygger ju också på att det finns tävlingar att åka på. Glad att jag kom iväg på den här i alla fall, även om det var en bit att åka, men nu gäller det ju att komma igång igen. 😉

Tyvärr finns det ingen film, det glömdes bort. Det finns lite träningsfilmer från torsdagen som jag kan lägga upp däremot, om ni är intresserade av sådant?

Träning av Bonnie

Igår var jag och Marianne hos Bonnie för att träna lite. Hon var superduktig i stallet, lugnare än sist med att vara inne själv och lyfte alla hovar på en gång. Eller – inte alla samtidigt då utan så fort jag bad om det… 😉 Hon har varit rätt duktig med det hela tiden men det är ju inte som en vuxen häst utan man får oftast övertala lite mer.

Hon verkar inte bry sig så mycket om sadel, täcke etc. Igår tog vi ett schabrak med en elastisk gjord runt magen och det bekom henne inte alls. Vi har testat att lägga lite tryck över ryggen och hoppa lite bredvid henne (som när man sitter upp typ) – det ger heller inga stora reaktioner.

Tanken var en liten promenad men det blev nästan lite ”longering” istället. Här behöver hon öva på att hålla avståndet nämligen, eftersom hon gärna vill gå före eller trängas med bogen. Precis som att vi i ridningen vill ha kontroll över bogarna gäller det i hanteringen också. Jag vill inte att hon blir för närgången eller trycker sig mot mig. Här fick jag vara lite snabb ett par gånger när hon vevade med ett framben och även sparkade bakut en gång – fast på filmen ser hon ut som ett lamm. Det är dock en unghäst och det ska man ha respekt inför, och just därför är det extra viktigt att vara konsekvent.

Jag tycker hon är himla duktig som ändå fattar grejen rätt snabbt med att gå på en cirkel runt mig. Hon behöver bli lite bättre på att stanna däremot. Ska dock tillägga att nedanför ridbanan är hagen med kompisar som dessutom gnäggade efter henne så med den extra faktorn så tycker jag hon är riktigt duktig som klarar att hålla fokus ändå!

Filmen är sjukt ospännande men jag vill ändå dokumentera så att ni kan följa henne från början.

Varierat arbete

Det är en utmaning att variera arbetet för lektionshästarna, eftersom de går så pass mycket i ridhus. Jag försöker i alla fall få ut hästarna ca en gång i veckan om det är möjligt, det beror lite på årstid. En del hästar kan jag själv rida igenom ute lika bra som inomhus och då kanske jag väljer en uteritt istället. Några hästar rids regelbundet ut av mina elever.

Variation är viktigt för att de ska gå på olika underlag, men också för motivationens skull. Så om jag inte kan variera underlaget kanske jag lägger in bommar / markarbete på lektionerna, eller tömkörning / longering vissa dagar istället för att jag rider. När det fungerar vädermässigt så tycker jag också att hästarna med fördel kan skrittas fram eller av utomhus.

Med Anea hade jag ett vecko-upplägg där jag red ut ca två dagar i veckan, en dag avsuttet jobb (töm eller longering), en vilodag och tre dagar dressyr. Naturligtvis lite olika beroende på om det var tävlingar etc. Jag försökte att rida max två dagar dressyr i rad. Med Grodan känns det som om det behövs mer avsuttet jobb pga att hon har lite problem med sin rygg. Jag får se hur / om det går att lösa – jag hoppas det, men frågan är om hon kommer att hålla för lite högre krav. Just nu har hon ett par veckors återhämtning utan ryttare, jag ska börja rida igen nästa vecka.

Lektionshästarna går såklart mer i ridhus men då får man försöka variera intensitet och göra olika övningar etc. För att vara lektionshästar tror jag dock att de har ett ganska bra upplägg, med max 6 lektioner i veckan och alltid paus mellan. Max två pass per dag. Många ridskolehästar går tre pass per dag och även om det inte alltid är en timmes pass så tror jag att hästarna slits en hel del mentalt av detta även om de håller fysiskt (alla gör ju inte det heller). Jag tror att det är lätt att glömma påfrestningen av att det är olika ryttare med olika signaler som kanske inte heller är konsekventa. En del hästar fixar det bra men tyvärr blir många irriterade och lägger sig till med ”olater” – det är inte för att de är dumma utan för att de kanske faktiskt behöver vara ifred. Jag önskar att vi skulle prata mer om det, inte bara hållbarhet fysiskt hos hästarna, utan även ”psykisk hållbarhet”!

Foto Sofie Benneborg

Ledig kursplats i helgen

I helgen har jag en privat bokad kurs fre-sön. Endast ridning, ej övernattning eller fika (man tar med själv om man vill ha). Har en ledig plats pga att en deltagare har blivit sjuk.
Ett pass fredag kväll (ca 18.00) och två pass lördag och söndag. Tider ej helt klara än. Kort teoripass lördag.
Endast tre deltagare.
4200 kr.

Om jag inte säljer hela platsen kan jag ev sälja enstaka pass, men säljer helst hela kursen i första hand.

Bokas via info@ryttarutbildning.se

Foto Sofie Benneborg

Anea och Qurre

Jag har fått hjälp av Sofie Benneborg med att fotografera hästarna under veckan. Nu kommer man ju aldrig kunna lägga upp en bild man har tagit själv.. 😉 Eller i varje fall blir jag ännu mer sugen på en ny kamera och att lära mig redigera lite bättre. Det är fina bilder redan innan men det är spännande att se vad redigeringen också kan göra för intrycket. Det går knappt att välja ut bilder, och det kommer ännu fler som jag inte har sett ännu.

Vi planerar en porträttfotografering för er som vill ha på er häst – återkommer om datum!

Här är några bilder på mig och Anea tillsammans med Maria och Qurre – i perfekt pudersnö under vintersolen. Den här vintern har ju faktiskt levererat allt man kan önska när den väl kom igång!