Tävling, födelsedag och midsommar

Den här veckan har gått undan, minst sagt. Min personal har semester så jag har i princip varit själv, och utöver det har det varit veterinärbesök, tävling, födelsedag, midsommar… Jag hade förväntat mig ett föl mitt i alltihopa också, men den lyser med sin frånvaro.

Cesar fick göra en till start i onsdags, denna gång med mig i en MsvC. Det kom på lite hastigt, men det gick bra för att vara första gången. Det var lite spänt på några ställen, och jag vågade inte riktigt rida i det tempot jag skulle vilja, men det räckte till ett MsvB-kval i alla fall. (Man måste göra två kval i MsvC innan man får starta MsvB.) Nu vet jag inte vad mina ambitioner är riktigt, men han har ju lätt för bytena, så ifall det finns tid i höst försöker jag nog starta ett par ggr till.

I torsdags fyllde jag år, så då var familjen här på middag och tårta. Tack till alla som har gratulerat mig, samt presenten från er inackorderingar! Och Tack även för presenter efter terminsavslutningen!

Igår var det ju midsommar också. Vi hade en middag hemma som vi brukar, vilket var jättetrevligt. Idag blir det en lite lugnare dag, men imorgon är det ett dagläger igen. Sedan är det sista veckan innan jag har semester. Tyvärr är jag orolig över om jag kan åka iväg eller ej, med tanke på fölet som vägrar komma ut… Lite orolig är jag förstås också att det kan vara något galet, men efter att ha googlat (på fler källor än EN!) så visade det sig att hästar kan variera väldigt mycket, och tydligen är en månad över tiden inte konstigt. Det konstiga däremot, är att man alltid har fått lära sig att det är 11 månader som gäller, och då har jag ändå gått några hästutbildningar. Men man får visst lära sig nya saker hela tiden…
Qurre hjälpte mig att plocka blommor till midsommarbuketten igår.

På tävling med Cesar

Idag har Cesar varit på sin första tävling sedan jag köpte honom. Han har tävlat både hoppning och dressyr, så han är rutinerad, men det var ett tag sedan han tävlade och jag har aldrig varit iväg med honom. Nu fick Ulrika Säther uppdraget att prova första resan med honom (!) och det var hennes tävlingsdebut! De startade en LA3 i Håbo och det var en prydlig ritt och Cesar skötte sig exemplariskt. Eftersom det var första starten så valde vi strategin att ”jogga runt” och inte sätta för mycket tryck. Det finns en viss risk för byten i galoppen eller passage i upptagningen efter en ökning, så det var bättre att rida på säkerhet idag, men det finns säkert mer att hämta med lite rutin. Roligt att det gick så bra, och att Ulrika verkar ha fått blodad tand! Cesar verkade också tycka att det var kul!

Privatlektioner

Jag har några små luckor följande tider, på mina hästar. Endast för fasta elever, eller för dig som har ridit här förut.
Söndag 16 juni 15.00 – kort pass, 30 min för 550 kr
Söndag 16 juni 15.30 – kort pass, 30 min för 550 kr
Onsdag 19 juni 09.00
Torsdag 20 juni 14.00

Bokas via sms.
Foto: Joanna Piatek

Bild-nostalgi

Jag bad om att få lite gamla bilder på mina första hästar, och jag fick en hel hög, vad kul! Här är ett urval:
Lotta Zimmermann hade den här bilden på Nogge och hennes häst Valente när de stod på Antuna. Nogge var Valentes första hagkompis!
Här är en bild från Nogges tidigare ägare Eva-Lena Lettesjö, när de tävlade hoppning.
Några fina bilder på Iffi och Anna Barck.
Här är Wirja och Malin Häll-Löfvenius i stallet på Helmer Ridcenter.
Här är Malin på friesern Maiko, som jag lånade ibland till mina kurser.
Malin och Nogge på utebanan på Helmers.
Gitta Lindh och Arramiz
Iffi och Amanda Fog på sitsträning. Här fanns det fortfarande ingen sarg…
Iffi på uteritt med Helena Magnusson
Nogge på tävling med Jenny Arvidsson
Helena Starkenberg och Iffi

Tack alla för bilderna! Det väcker en hel massa minnen, jag blir nästan lite tårögd. Det är helt sjukt vad mycket man hinner på tio år, både bra och dåliga saker, tre olika stall, flera fina hästar och många elever och kurser som har passerat. Är dock mycket tacksam över att en del av er elever till och med har varit med ända sedan tiden på Helmer ridcenter, det är verkligen ett fint kvitto! <3

Terminens sista dag

Idag är det sista dagen för terminen. Nästa termin börjar 19 augusti. Jag hade tänkt den 12 från början, men jag tror att jag vill ha lite lugnare den veckan eftersom vi har 10-årsjubileum och fest den 17 augusti. Något säger mig att det kan bli en stressig vecka…
Vecka 33 (alltså veckan före terminsstarten) kommer det dock gå att rida privatlektioner i mån av tid. Även under sommaren kan det finnas luckor, men jag tar inte bokningar såhär långt innan, utan det får snarare bli från vecka till vecka.

Det kommer också vara några hästar som behöver lättare motion under v 27-28 när jag har semester. Meddela mig om du är intresserad av det! Gärna i kombination med hjälp att t.ex. kvällsfodra, så att min fasta personal inte behöver ta alla pass när jag är borta.

Hoppas att ni får en trevlig sommar!
Foto: Joanna Piatek  http://www.byfriday.co.nz/

Helgkurs

Förra helgen hade jag en tvådagarskurs med några av mina fasta elever. Fyra ridpass hann vi med i värmen. Jag har även en elev från Norge som är här några dagar och deltog i samma kurs. Hon har också bokat egna privatlektioner och är här fredag – onsdag. Roligt med långväga gäster!
Mina mysiga övernattningsrum. Vill egentligen bo i det övre själv…
Fördelen med att ha kurs hemma att det blir städat och extra fint en aning oftare än det hade blivit annars.
Vill helst ha kvar alla fårskinn själv!
Kursfika i solen.
Lite extra hästpyssel. Dario får IR-behandling av Jenny.
Bill och Bull?
Lånade Calle som glänste med seriebyten och stora piruetter med Marie på ryggen.
Boromir och Camilla.

Tack för en trevlig helg allihopa!

Tillbakablick – mina första hästar

Här kommer en tillbakablick från första året på Helmer Ridcenter, och mina första hästar. Det är konstigt vad tiden går fort – hur är det möjligt att detta är tio år sedan? Trots att jag generellt sett har ett dåligt minne, så känns det här ändå som igår på något vis.

Runt den här tiden för tio år sedan började jag hästjakten. Jag jobbade fortfarande hos Per och Pether. Jag tror, om jag minns rätt, att jag hade en månad ”ledigt” innan jag startade upp. På den månaden skulle jag hitta fyra hästar. En (Anea) hade jag redan med mig. Min budget låg på 50.000 kr per häst.

Den första hästen jag köpte var Nogge. Det var första hästen till företaget, och mitt livs första hästköp. Innan hade jag haft hästar på foder, men aldrig ägt någon – de pengarna har aldrig funnits.

Nogge hette egentligen Nogard. Han var född 2000, e Roderick – Krevad. Han var hopphäst från början, men han gillade inte vattenmattor, och därför fick han sluta sin hoppkarriär. Jag tyckte att han var en ganska lättriden häst, och han bytte snällt galopp med ”vem som helst”. Han funkade jättebra i verksamheten och jag tävlade honom upp till MsvB. En elev red honom med placeringar i LA. Tyvärr gick en menisk i bakknät sönder när han snubblade till en gång under en lektion. Jag valde att operera det, och det blev en lång konvalescens efter det. Han kom tillbaka igen, men det var tyvärr ändå skört i det knät, och efter ca 1,5 år till så gick det inte längre. Nogge var väldigt speciell, en häst med ett stort hjärta.

Anea (född 2001, e De Niro – Bellini) hade jag med mig i ”bagaget” redan. Jag hade henne på foder de första åren, och hon kom till mig redan när jag jobbade på Arphus. När jag startade upp hade jag haft henne i ett drygt år, som ett tillridningsprojekt. Jag tänkte att det kunde vara lagom att låna henne ett år och starta någon LA, men hon blev kvar. Historien om henne är längre än det får plats här, men hon har gått från att knappt gå i form till Intermediere, och under hela den tiden har jag haft henne som extra häst i verksamheten. Jag hoppas att hon kan vara läromästare åt mina elever efter att fölet har kommit, men det återstår att se.
Vår första tävling, LA6 (motsv MsvC) i Mariefred.

Häst nummer två var Wirja, född 1993, e. Walör -Napoleon. Hon var en stadig häst av äldre modell, dvs lång rygg och korta ben. Hon hade startat hoppning och var utbildad ungefär LA / Msv dressyr. Tyvärr hann jag inte ha henne så länge, dels var hon ganska gammal redan när jag köpte henne, men det slutade dessvärre med att hon bröt ett ben i hagen. Då var hon 19 år, och jag vet inte om åldern spelade in i den olyckan, men kanske. Om inte annat så kan det hända att hon inte var tillräckligt snabb i vändningarna.
Iffi var också med från start, och en ganska lång tid efter det. Hon hette egentligen Ifigenia och var född 1996, e. Vivaldi – Flamingo. Hon blev 20 år hos mig. Iffi var utbildad på LA-nivå och hade varit hos samma ägare hela livet. I början var det svårt för oss att komma överens. Jag hade kanske lite höga förväntningar på henne, och hon hade nog lite ”egna åsikter” om kravnivån. Det tog tid att få henne att fungera i verksamheten som jag ville, men vi fick mötas halvvägs. Jag sänkte ribban lite och hon vande sig vid att vara i ”mitt system”. Hon blev en superbra lektionshäst för ”mellanryttare” som inte krävde för mycket. Om man satte för mycket press blev hon spänd, men så länge det var ridning där man inte inverkade alltför mycket så var hon en känslig och mjuk häst och väldigt duktig på sidvärtsrörelser.

Den sista hästen lånade jag av en vän. Han hette Little Arramiz och var född 2001, e. Hagens ÓChief – Värnbergs Orion. Det var en connemara (dock stor häst) som var westernhäst men även dressyrutbildad upp till MsvB. Det låter kanske som en lustig kombination, men det verkade fungera bra för honom att kunna skilja på dessa två grenar. Han var välriden och mjuk och gick på små hjälper, så det var en väldigt trevlig häst, och vi hade mycket roligt med honom eftersom ägaren fortsatte tävla lite under tiden. Honom hade jag dock bara ett år på foder.
Tänk att det här redan är tio år sedan! Några av er har nog inte ens träffat dessa hästar (förutom Anea då)? Ni som har ridit de här hästarna, dela gärna med er om ni har något särskilt minne eller om ni har någon bild!

Min rabatt

Rabatten har fått fnatt. Blommorna får inte plats… Det tråkiga är att den bara är såhär fin en kort tid, mitt i sommaren är det inte alls lika vackert längre tyvärr. Men riktigt såhär mycket blommor har det inte varit förut! Bina är överlyckliga. 🙂

Redan juni…

Hjälp vad fort tiden går! Maj måste vara den kortaste månaden på året? Jag hinner inte med. Man får påminna sig själv om att stanna upp och njuta av den bästa tiden på året, även om det är mycket att göra. Efter att vi fick gård så har den här tiden på året också blivit mer stressig eftersom det blir mer att ta hand om med trädgård och sådant. Samtidigt blir ju stallet mer lättjobbat och några hästar sover redan ute. Min förhoppning är att få ut alla mina, men jag är inte säker på att Dario fixar det. Stona är inne fortfarande, i förhoppningen att Anea får ett föl snart – nu är vi 1,5 vecka över tiden och hon verkar fortfarande ko-lugn…. Men nu börjar hon i alla fall bli tjock på riktigt!

Idag har det varit en ganska lugn dag med lite tid för att rida själv och jobba utan stress. Har varit i stallet hela dagen ändå, men på ”mina villkor” – nästan som en hobbyryttare, vilket är skönt som omväxling!

Igår var jag dock borta hela dagen för att döma upp till MsvB-domare. Jag hade tänkt vänta till hösten eftersom jag ville ha mer tid, men nu dök tillfället upp så det var lika bra att köra på. Det är alltid så svårt att få datum när man kan och nu var det på rimligt avstånd dessutom. När man dömer upp så dömer man från läktaren parallellt med en riktig tävling. Därefter görs ett teoriprov. Eftersom det här kom väldigt hastigt på (tre dagar innan) så kände jag mig kanske inte fullt så förberedd som jag hade velat, men jag tror att det gick okej ändå. Själva tävlingsbedömningen ger jag mig själv ok på när jag jämförde med domaren. Självklart skiljer det lite i % på några, men inget som jag tycker var alarmerande. Några var nästan exakt på samma poäng, men det kan ju vara så att de anser att mina kommentarer är fel, eller att jag har missat något jätteviktigt.

Teoriprovet var faktiskt lite lurigare än jag trodde. Här var det några saker jag blev en aning osäker på, men det verkade jag inte vara ensam om (vi var fyra som gjorde provet samtidigt). Jag tror inte att man behöver ha alla rätt för att bli godkänd, men det kanske beror på vilken typ av fel svar man har. Ja, nu är det alltså bara att vara nervös en tid framöver. Jag har nämligen ingen aning om när man får svar på om man är godkänd!