Öva programdelar

Under några tillfällen under sista delen av terminen kommer jag att lägga in lite träning av programdelar, och att rida från punkt till punkt. Några grupper har redan fått börja. Det som blir tydligt när man tränar program är hur viktigt det är att ha hästen mellan hand och skänkel och att hästen hela tiden är uppmärksam på ryttaren. Det är svårt att rida program, särskilt om man inte är van.

Normalt sett så tycker jag att det är viktigt att hela tiden rida med kvalitét och konsekvens, och för mig innebär det att man t.ex. inte fattar galopp när hästen är spänd, utan hellre väntar in ”rätt läge” och kanske även gör om ifall det inte blir som tänkt. Om man ska ”lära” hästen rätt så är det mycket bättre att tänka så, än att t.ex. bli ”tjurskallig” och fatta galopp vid en viss punkt bara för att det var planen – och du kanske får din fattning, men i fel balans och med en spänd häst. Det tycker inte jag ”ger” något i ridningen. Det är mer utbildande för hästen att göra en volt i hörnet om man ska in i en öppna än att envisas med att rida öppna fastän hörnpasseringen var dålig, osv.

MEN! Sedan kommer vi till ”nästa steg” och det är att ha hästen såpass bra ”på hjälperna” att man kan rida vid en specifik punkt. Och då är det ryttarens uppgift att ha hästen uppmärksam, se till att hästen svarar framåt för skänkeln eller stannar när man vill, att den vänder när du har tänkt osv. Det här är helt vanlig grundridning, oavsett nivå!

Jag tycker inte att man ska rida som en ”robot” utan det är viktigt att hitta känslan, ge sig tid att förbereda nästa moment och ge hästen en chans att göra rätt så att man inte har för bråttom och blir slarvig. Men samtidigt så resulterar detta ibland att ryttarna blir lite ”för petiga” och aldrig kommer till skott. Det fungerar inte att alltid ta tre varv på volten för att förbereda en galoppfattning t.ex, utan i princip ska hästen alltid vara såpass vaken på instruktionerna att man ska kunna ge ett nytt kommando ganska snabbt. 

Hur kommer man då dit? Jo: var ännu noggrannare med att checka gas och broms, se till att få svar direkt – annars gör om. Se till att hästen är uppmärksam redan när du skrittar fram (eller kanske redan i boxen faktiskt!) och utnyttja tiden när du skrittar fram till att redan då börja rida. Med det menar jag att du redan på lång tygel kan se till att hästen är energisk, att den är uppmärksam på dig, att du kan svänga när du vill och även flytta hästen för skänkeln. När du börjar ta kontakt har du redan en del av ”jobbet gjort” och du får en bättre start. Gör mycket övergångar, och ännu fler halvhalter! Rid i hörnen istället för att låta hästen luta sig genom hörnen och svänga av sig själv – för i alla program kommer det något nytt direkt efter ett hörn: en fattning, en ökning, en öppna, en sluta, eller i ”värsta fall” en bytesserie! 😉

Jag vill poängtera att det är jätteviktigt att ge hästen tid i början och inte ”anfalla” med massa signaler, och att det som sagt bör finnas ett kvalitetstänk hela tiden. Men jag tror att det också är viktigt att kunna rida på ett sätt där man som ryttare inte bara sitter och ”väntar” på det perfekta ögonblicket för en rörelse eller en övergång – utan att man faktiskt själv kan vara med och skapa det ögonblicket!

 

Sammanfattning efter helgen

Här har det varit en bra och fullproppad helg (som om det brukar vara lugnt…)!

I fredags hade jag en ”mini-kurs” med två elever som red två pass och åt lunch mellan. Dario gick första passet och var väldigt fin. Cesar gick två pass och Qurre ett pass. Cesar och Qurre fick göra galoppslutor och även samla galoppen mot arbetspiruetter. Roligt när man kan göra lite svårare grejer på lektionerna!

På lördagen var jag ju och tävlade med Grodan. Som jag skrev igår så gick det väldigt bra, fina % och hon var superduktig. I höstas när vi tävlade var hon ju tyvärr väldigt stressad av miljön (blåst, hästar i hage bredvid framridningen och lite annat som störde) och var superspänd. Tyvärr blev det sista starten för året och det är inte så kul att vänta nästan ett halvår på ”revansch”, så det är SÅ skönt att ha det avklarat. Nu var hon sitt vanliga jag och jag tror och hoppas att hon i själva verket är lovande som tävlingshäst för hon är egentligen inte tittig, och hon skärper nästan till sig på banan. Förra våren red vi ju bara två tävlingar, varav den ena gick jättebra och den andra katastrof – och jag blev dessutom så chockad den gången för det var något helt nytt för mig att nästan ramla av henne (!). Med två BRA resultat är vi nu kvalade till nästa nivå – där vi dock inte befinner oss ännu – så jag gör förmodligen några fler starter i MsvC bara för att vi ska få rutin ihop. Kvalprocenten för att rida MsvB ligger på 62% två gånger, och jag har ridit på 67 och 68% så det finns viss ”marginal”, men bytena ska sitta först.

Jag fick ett spontant infall och åkte faktiskt tillbaka till Ledingenäs på eftermiddagen för att sitta bredvid domaren i MsvB5. Som MsvB-domarkandidat måste man sitta bredvid några gånger, och det är svårt att hinna med det, men nu passade jag på. Det var en liten klass så det var ett bra tillfälle, plus att Bon Coeur startade och det var såklart ett dragplåster för min del! Jag är jätteglad att jag satt med just på den här tävlingen. Dels tyckte jag att domaren hade bra kommentarer och jag hade satt ungefär samma siffror själv, så det kändes som en bekräftelse på att jag är på rätt spår – fast det är jättesvårt att hinna se allt tekniskt och dessutom sammanfatta det med rätt ord. Dessutom var startfältet väldigt varierat med oerhört olika ekipage, och det är ju lärorikt i sig. Jag hade naturligtvis höga förväntningar på Bon Coeur – som infriades (han vann), men det var ytterligare en häst som hamnade på samma poäng – 74% (!) och hur ofta händer det?! Det var väldigt kul att få se såpass bra ritter, det är inte ofta. (Om två ryttare hamnar på samma poäng som vinnare så är det den som har högst betyg i det allmänna intrycket som vinner.) Nu hoppas jag att Aneas föl ärver lite av pappans gångarter i alla fall… 😉

Idag har jag haft ett dagläger där vi startade förmiddagen med sitsträning enskilt, följt av ett ”vanligt” pass på eftermiddagen. Grodan fick vilodag (såklart!) så jag har bara haft kurs, fixat stallet, och hunnit med lite trädgårdsarbete också. Snart kommer man ha fullt upp med det också… Våren är underbar, men det är inte någon viloperiod precis. MEN nästa vecka har jag ju faktiskt ledigt fem dagar (!) så då får jag samla krafter inför resten av vårens aktiviteter. Ska dock bli skönt med en liten paus, jag tror jag har lyckats jobba två månader i sträck nu igen.
Grodan på framridningen igår.

 

Sommarens kurser klara

Nu ligger sommarkurserna uppe på hemsidan. Några kurser har redan blivit fullbokade, men jag har fyllt på med fler alternativ. Det går även bra att komma med egen häst och stanna över natten under sommaren – detta går också att boka enskilt också och behöver ej vara på en kurs. Det kommer även finnas fler luckor för privatlektioner och vissa ströpass under sommaren. Kurserna hittar du här.

Kom också ihåg att boka 17 augusti – då firar jag 10 år som företagare!

Programträning 19 maj

Tips till dig som vill prova att rida igenom ett program. Till er som vill tävla så småningom är detta ett bra tillfälle att träna extra, men det är givetvis öppet för enbart tränings skull. Vid anmälan meddela vilket program du vill rida och önskemål om ev häst.

19 maj
Programträning
em / tidig kväll
30 min per ekipage.
Du rider igenom valfritt program upp till MsvB och får bedömning, samt möjlighet att göra om och få feedback.
Lånad häst 500 kr
Egen häst 300 kr + ev ridhusavgift 100 kr för utomstående

Insläpp 5 maj

Nästa vecka är jag på Gotland ons-sön. Påminner om att torsdagens lektioner är inställda (flyttade)!

Jag har löst alla pass utom insläpp 5 maj. Är det någon som har tid? Tar ca 45 min nu när det är bra väder.. Kan göras vid ca 16-17. Går även att kombinera med en uteritt på någon av mina hästar om det passar.

(Även torsdag 2 och fredag den 3 kan det finnas möjlighet att rida ut, och gärna om man samtidigt kan hjälpa till med något litet i stallet. Sofia är helt själv de dagarna.)

Sms:a om du kan / vill.

Påsk

Hoppas ni har en bra påskhelg. Jag har hunnit med ridning, lektioner, jobb och familjebesök. Har dock inte mycket tid över för att skriva något vettigt här, så det blir lite bilder från vår påskafton. Jag gav personalen ledigt så jag har stallet helt själv i fyra dagar, men lite helgkänsla får man ju ändå!

Påskriset gör jag av kvistar från trädgården – jag orkar inte leta upp en björk. Tycker dock att det här är finare dessutom.
Obligatoriska ägg
En liten aptitretare före maten, ihop med ett glas bubbel i solen. Det var ju nästan sommar igår!


Det blev en buffé liknande den på min förra kurs. I de små shotsglasen är det skagenröra.
Påskblommor i olika former.
Kvällen avrundades vid grannens påskbrasa – en tradition sedan vi flyttade hit. Jag gillar påsken, det är lite som att ”fira vår” tycker jag. 🙂

Vår på Wreta

Förra veckan fick vi elva lamm. Nu är det vår! Idag har vi öronmärkt sötnosarna. Det är fortfarande två tackor som inte har fått några ungar än, kanske kommer i påsk?
Det är väldigt svårt att fotografera lammen, de är inte stilla en sekund, så bilderna blir väl sådär. Men ni ser ju ändå hur söta de är!
Återanvända hyacinter från förra julen har börjat titta upp nu!
Lömsk katt på rymmen.
Om någon vill ha lamm-terapi så kostar det 500 kr för en halvtimme. 😉 Omedelbar effekt utlovas dock.
Och små söta påskliljor som jag också har haft i någon kruka och sedan planterat ut. Bra tajming till helgen som kommer.

Helgens kurs

I helgen har jag och Helena haft vår åttonde kurs ihop! Det är ett vinnande koncept med yoga och ridning måste jag säga. Vi har haft samma upplägg de senaste gångerna. På fredagen brukar vi inleda med ett ridpass för att komma igång, och därefter ett yin yoga-pass före middagen. Detta pass är ett lugnt och avslappnande pass, så det passar bra på kvällen.

På lördagen har vi sitsträning på lina en i taget. Då kan man fokusera på detaljer för varje ryttare. Efter lunch brukar vi ha ett mer fysiskt yogapass för att värma upp inför eftermiddagens ridning. Söndag morgon är det ett kort yogapass på morgonen före frukost, och sedan ett avslutande ridpass och lunch innan hemfärd.

Jag tycker att det blev stor skillnad på ryttarna från första till sista passet,och jag hoppas att de har något med sig att jobba vidare med framöver!

Här kommer blandade bilder från helgen:Hela gruppen samlad. Den här gången red Helena själv med på hela kursen.
Sitsträning med Qurre
Förberett för första yogapasset
Jag har startat upp påsken lite redan. Tyckte att det var en viktig mysfaktor.
Gillar den här tiden när kvällarna är ljusare men man fortfarande kan tända ljus.
Boromir och Maria
Jag lånade Calle som är utmärkt för sitstränings-ändamål. Caroline fick äran att rida honom.
Viktigt inslag före middagen på lördagen.
Hela gänget.
Middagen var också påskinspirerad. Jag gjorde en vår-buffé med ägghalvor, lax, sparris och ett gott bröd, samt en sallad.
De här rotfrukterna körde jag i ugnen (potatisen är så himla vacker!). Jag gjorde också kycklingfiléer i ugnen med creme fraiche och honung. Väldigt enkelt men jättegott! Hade picklad rödlök till också, min favorit. Middagen blev SÅ god om jag får säga det själv…
Söta Qurre och söta Helena idag.
Velle och Anna-Karin
Tack för ett bra samarbete Helena!
Nästa kurs blir i juli och den är överbokad. Men det kommer (minst?) ett tillfälle till under hösten, håll utkik.

 

Mitt i kursen

Denna helg är det yoga och sitsträning som gäller. Stort fokus på balans och inverkan och jag tycker att jag fick med mig en del nya knep från kursen med Birthe förra veckan, så det passar ju utmärkt. Här är några bilder från dagen, fler kommer när helgen är slut. Nu väntar jag bara på att middagen ska bli klar!