Bli en bättre ryttare – Lucka 9

Lucka 9
Byt häst (!)

Inte helt och hållet, men för dig som har egen häst och rider bara en och samma häst är mitt tips att då och då byta häst med en stallkis om du har möjlighet. Det är lätt att bli hemmablind och man förstärker dessutom ofta varandras svagheter. Om du inte kan låna en stallkompis häst så kan det vara vettigt att kanske åka på kurs eller ta lektion någon annanstans ibland. Ridskoleryttare har faktiskt en stor fördel av att de är vana vid att ofta byta häst och hitta ”nya knappar”. Däremot är ju nackdelen att man inte kan bli lika samspelt som ekipage som man kan om man har en egen häst.

Speciellt om du har en ung häst eller ett s.k. ”projekt” så är det ännu viktigare att ibland rida en mer skolad läromästare så att man inte vänjer sig vid för mycket felaktigheter.
Det är oerhört lätt att fastna i mönster och förutfattade meningar när man rider en och samma häst under en lång period. Att rida andra hästar ger dig nya idéer och nya verktyg. Jag ser ju också att mina elever kan ta till sig instruktioner på olika sätt på olika hästar, och ibland går det att ”ta med sig” något från en häst till en annan, för att man hittade en ”ny känsla”. Dessutom är det bra att utmana sig själv och kanske testa en hästtyp som man ”inte gillar” (…) eller har svårt för. Ge det en chans så växer du som ryttare!

Heldag på Strömsholm

Idag har jag varit på Strömsholm på vidareutbildning för att förhoppningsvis bli Msvb-domare i framtiden. På förmiddagen hade vi teori och på eftermiddagen tittade vi på några olika ekipage som red rörelser och delar ur MsvB och MsvA-program.

Nu är det ett tillfälle kvar under våren. Jag måste skuggdöma och sitta med på ett par tävlingar till också. Sedan får vi se när det blir, men förhoppningsvis examination under nästa år, vilket innebär ett teoretiskt prov samt att man dömer en tävling ”på riktigt” (fast vid sidan av ordinarie domare givetvis).

Håll tummarna för att jag kan gå upp en nivå nästa år!

Bli en bättre ryttare – lucka 8

Lucka 8.
Kontroll av balansen
Lättridning är inte det lättaste (haha)! Här gäller det att ha balans och kontroll på sin höft, och att ta hjälp av stigbyglarna. Många rider lätt genom att hålla sig fast med knäna, men knät ska vara avspänt och kunna fungera som ett ”gångjärn”. Foten ska svikta i stigbygeln och inte bli stum.
För att öva och kontrollera sin balans kan man rida lätt genom att sitta ner ett steg och stå upp två steg. Då kommer du snabbt märka om du har en tendens att hamna i fram – eller bakvikt! (Fuska inte genom att hålla balansen i tygeln!). Du kan också öva det motsatta, alltså att sitta två steg och stå upp ett steg. Och växla lite mellan dessa två, bra för både balans och koordination. Kan med fördel göras under uteritten också…

 

 

Bli en bättre ryttare – lucka 7

Lucka 7, i samarbete med Helena Starkenberg
Bålstabilisering på foam roller

Bålkontroll- och stabilitet är viktigt för oss ryttare för att vi ska ha en god kroppskontroll, balanserad hållning, stabil sits och effektiv inverkan. Här kommer ett tips på en jättebra övning för att träna på just detta. Foam roller är ett jättebra träningsredskap för att både testa och träna bålkontroll- och stabilitet. Vi behöver aktivera de djupa inre bålmusklerna för att hålla balansen på rullen. Övningen är också mycket bra för att arbeta på finmotorik och koordination, den avslöjar väldigt tydligt ev skillnader mellan höger och vänster sida – och det bästa är att det med lite träning går ganska snabbt att både hitta aktiveringen i de djupa bålmusklerna samt att träna upp motoriken och bli mer liksidig. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig efter de nya krav vi ställer på den!

Har du en foam roller hemma? Gör gärna övningarna varje dag! Ca 2-3 minuter åt gången kan vara ganska lagom att börja med och gärna 2-3 ggr per dag.

Har du inte en foam roller hemma? Gör övningarna när du är på gymmet – både före och efter styrketränings- eller konditionspasset. Det lämpar sig väl att lägga in vid uppvärmningen för att aktivera de djupa bålmusklerna innan träning och även i slutet av träningen som ett komplement till annan bålträning.

Har du inte en foam roller varken hemma eller på gymmet? Som alternativ till foam roller kan du även använda en pilatesboll – det ökar svårighetsgraden och gör att övningen blir ännu mer utmanande!

Teknik:
-Lägg dig på rygg över en foam roller så att både huvud och säte vilar på rullen
-Aktivera de djupa bålmusklerna, lägg gärna händerna på magen mellan navel och ljumskar så att du känner aktiveringen.
-Växelvis lyft upp ett ben i taget, dra först knäet uppåt, sträck ut benet raklångt framåt, upprepa ytterligare en gång och sätt sedan mjukt ner foten. Byt sida.
-Sträva efter långsamma medvetna koordinerade rörelser samt samma lugna jämna tempo för båda sidor för att utmana finmotoriken mest effektivt.
-Kom ihåg att andas.

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Jul-ridning

Det ligger några nya pass uppe nu som ni kan boka. Jag är inte helt klar med min planering än, men under vecka 1 och 2 finns det möjlighet för privata bokningar (även som grupp). Jag kommer att prioritera det och sedan fylla på med ev kurser.

Jag undrar också om det finns intresse för ett till tillfälle med sjukgymnast Carolina Marjakangas som jag skrev om i ett tidigare inlägg? I så fall kommer jag att försöka boka henne under våren, men först vill jag göra en intressekoll!

Obs: uteritter går också fint att boka, så att hästarna får variation. 🙂

Vill även påminna om att vi har julgranshuggning på söndag, samt att vi bjuder på glögg och pepparkakor i stallet enligt tradition – även om du inte ska ha en gran, dvs alla är välkomna vid 11-tiden.

Bli en bättre ryttare – lucka 6

Lucka 6.
Träna program(delar)

Att rida program, eller delar ur program, vässar dig som ryttare, även om du inte har tävlingsambitioner. Det är lätt att vänta tills allt känns bra innan man gör en volt eller galoppfattning, och jag kan förvisso tycka att det är bra att göra saker när förutsättningarna är de rätta, men det kan också vara nyttigt att bli ”tvingad” att skapa förutsättningar för att man ska kunna göra något på en angiven punkt! Med egen häst kan det vara bra att åka och träna program för en domare även om man inte tävlar. Du som rider på ridskola kan kanske delta i någon klubbtävling. Om man inte vill rida hela program så kan det räcka att välja korta bitar att öva på, göra det med precision och fila på det tills det blir riktigt bra! Och ibland kan det räcka att under ett ”vanligt” pass helt enkelt bestämma att man vill göra halt eller en fattning vid en bokstav som man har bestämt redan innan, eller se till att volterna har exakt storlek och form. Och för all del: glöm inte att rida på medellinjen! Att tänka på att göra vissa programdelar, eller att rida på angivna punkter, tar bort en del av ”harvandet” som man gärna hamnar i i ridhuset. (Ni vet när man rider runt, runt och inte har en plan…) Lycka till!

Om du vill trimma programdelar med egen häst så går det bra att komma hit och rida ett program med bedömning. Jag åker också ut och håller programridning om det är minst tre personer och ”rimligt avstånd”. Maila vid intresse!

 

Bli en bättre ryttare – lucka 5


Lucka 5.
Förberedelse inför ridpasset

För både din egen och hästens skull är det bra att vara förberedd inför ridpasset. Det finns några viktiga och grundläggande saker (enligt mig) och det är att inte vara stressad inför ridningen och att ha ätit ordentligt.. 😉 Kanske inte en brakmiddag precis före ridpasset, men i alla fall ett mellanmål eller vad som passar. Att sitta upp utan energi är aldrig bra.

Om du har tid över och kan planera in en uppvärmning för kroppen så är det också jättebra!

Här är en film som jag har lånat och lagt upp förut. Det är en kort sekvens med rörelser som man gör i ett flöde och som kan vara en bra uppvärmning inför ridpasset. Jag brukar göra minst tre gånger på varje sida. Det lilla gör skillnad, men det går såklart att göra fler upprepningar om man behöver!

Klicka på bilden för att komma till en film som visar hela sekvensen.

The Best Stretching Sequence For Dressage Riders (In Less Than 5 Minutes)

Naturligtvis kan det vara svårt att hinna värma upp varje gång, men en snabbversion kan vara att göra några enkla saker innan du sitter upp, t.ex. rulla på axlarna eller stretcha höftböjaren om du behöver. Jag brukar leda fram hästen istället för att sitta upp direkt, och även den tiden kan man minsann utnyttja! Tänk på din hållning redan då, känn efter hur du andas, och känn att du tar lika långa steg med båda benen. ”Hasa” inte omrkting med hästen på släptåg! Jag är helt säker på att man redan under den där promenaden kan ”ställa in kroppen” på dagens ridpass! (Både din och hästens.)

 

Bli en bättre ryttare – lucka 4

När det kommer till avsuttna övningar så har jag tagit hjälp med några luckor av Helena Starkenberg, som även brukar hålla i yogan på rid – och yogakurserna som vi ordnar tillsammans. Här kommer hennes första lucka.

Lucka 4.
Stärk din bål

En stark bål är viktigt för oss ryttare för att ha en stabil sits, god kroppskontroll och balanserad hållning. Som ryttare behöver vi ha styrkan att kunna stå emot krafter som annars kan påverka vår sits och inverkan i ridningen. En grym övning för magmuskler, bålstabilitet, balans, fokus och kontroll är Russian Twist. Eftersom vi arbetar med belastning hjälper denna övning oss att stärka våra bålmuskler samt att träna oss på att stå emot rotation vilket är viktigt på hästryggen för att kunna vara stabila i sadeln och parera eventuella oförutsedda händelser. Vi har både överkropp och ben lyfta från golvet vilket även gör att vi utmanar och tränar balans, fokus och kontroll. I denna variant av övningen får även axlar och rygg (upprätt med rak neutral ryggrad) vara med och arbeta.

Teknik:
-Sätt dig på båda sittbenen med uppsträckt rygg, tänk fram och upp med bröstet.
-Lyft upp benen.
-Ta en medicinboll eller liknande i händerna och för den växelvis till höger och till vänster samtidigt som du stabiliserar bål och bäcken så att musklerna håller emot krafterna från armarnas rörelser med bollen.
-Om du vill utmana dig själv ytterligare kan du i mittenläget sträcka bollen uppåt på raka armar för att öka aktiveringen i rygg och axlar (tänk på att vara upprätt med rak neutral ryggrad och aktivera dina magmuskler för att skydda ländryggen).
-Sträva efter medvetna koordinerade rörelser i ett lugnt och jämnt tempo.
-Kom ihåg att andas.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Bli en bättre ryttare – lucka 3


Lucka 3.

Hitta sittbenen
Idag blir det en enkel ”måndags-övning” som även går bra att göra om ni har tråkigt på kontoret! Det tar bara någon minut och är mer av en ”tankeställare”. Om du inte hittade sittbenen i övningen i lucka 1 så kan det här vara en hjälp: sätt dig på en hård stol och placera dina händer under sittbenen (handflatorna uppåt), så kommer du märka hur tydligt de känns. Flytta sedan din vikt från det ena sittbenet till det andra. Du kommer känna att det krävs en väldigt liten rörelse för att få betydligt mycket mer tryck på en sida. Även om det är en sadel mellan dig och hästen så blir du medveten om hur mycket du påverkar hästen med din vikt – och särskilt om du sitter snett!

Observera dock att för att sitta korrekt i sadeln ska du inte enbart ”balansera” på sittbenen, utan du ska sitta på en ”triangel” som består av sittbenen och skrevet.
Då får du en ”bredare” bas att balansera på än om du bara sitter på sittbenen / rumpan.

Till häst:
Prova s.k. ”balanssits” (i halt eller skritt) där du lyfter upp båda benen framför dig så att du endast balanserar på sittbenen. Du kan be någon hålla i hästen och själv hålla händerna på sadelns bakvalv om du tycker det är svårt att lyfta benen. Bra övning för core-musklerna också, som vi fokuserar på i nästa lucka!