Status Iffi

DSC_1881[1]Nu har jag hämtat hem Iffi från kliniken. Hon sov över för att de hade dåligt med tid igår, inte för att det var någon fara med henne.

Hon har alltså drabbats av s.k. stengalla på båda framhovarna. Det är som ett ”blåmärke” eller blödning i sulan, som de kan få t.ex. om de trampar på en sten. (Därav viktigt att alltid kratsa hovarna före ridningen – särskilt nu när det är lerigt fastnar det lätt stenar i hovarna.) Det konstiga var att hon hade fått det på båda benen, och samma ställe – i trakten på insidan av hoven. Därför röntgades hon också igår, och hennes hovben lutar lite bakåt och inåt (hon är inåttåad), vilket ger extra tryck på insidan av hovarna. Hennes hovben har nog alltid sett ut så, det är ingen ”sjukdom”, men i det här fallet orsakar det ju problem, uppenbarligen.

Nu har hon fått sjukbeslag, som är specialtillverkade. Som ni ser på bilden är insidan av trakten ”fri” och utan tryck, för att avlasta där. Sedan får vi se hur de har tänkt att hon ska skos framöver, förmodligen kommer hon behöva ha någon form av ”specialskoning” så att det här inte återkommer. Hon hade liknande problem förra våren, så det kanske är så att hon är känsligare i hovarna när det varit blött ute.

Det positiva är att det inte verkar vara något ”farligt”. Det negativa är att nu är det tre veckors promenader som gäller, och sedan hoppas jag vi kan smyga igång henne. Inte optimalt att stå så mycket när man är 19 år tyvärr. Nu betyder det här att det börjar bli kännbart med att vara en häst kort, och att Harry inte går att kasta in direkt i verksamheten. Han ska förhoppningsvis kunna vara med på ett hörn snart, och avlasta lite i alla fall. Hur som helst kommer jag att försöka hålla ett lite lägre tempo på lektionerna en tid framöver, pga att de andra hästarna får dra ett tyngre lass. Hoppas ni kan ha överseende med detta!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*