Tips till dig som ska sälja häst

Här är några saker som jag tycker borde vara självklara vid en försäljning, men som tyvärr inte alltid är det. Det är ganska svårt att sälja hästar nu, så det kan vara bra att anstränga sig lite extra!

1. Skriv en tydlig annons, med viktig information utan att det blir en roman. Håll dig gärna borta från klyschor som ”oslipad diamant” (vet ni hur många sådana det finns på Hästnet?) och ”blir vad du gör den till” (det blir ju alla hästar, utifrån sina förutsättningar). Sådana annonser påminner mig faktiskt om kontaktannonser (”gillar mysiga hemmakvällar och skogspromenader”)!

2. Bra foton! Inte en suddig mobilbild, tack. Och undvik intetsägande bilder på en häst som står och hänger i stallgången med ett smutsigt täcke. Man behöver inte vara proffs-fotograf för att ta hyfsade bilder som är lite genomtänkta.
Och snälla – lägg inte ut ”lock-bilder” på saluhästens fantastiska pappa istället för en bild på hästen som ska säljas! (Har sett det mer än en gång.)

3. FILM! Jag tycker att film är ett måste. Om den finns direkt i annonsen är det såklart bättre – det sparar ju även dig som säljare tid. Annars kommer ändå många be om film som sedan ska mailas. Jag kommer inte åka och provrida någon häst igen utan att ha sett film, det är slöseri med tid. Filmen bör också vara hyfsat ny, inte förra ägarens tävlingsrunda. (Tro mig – det händer!)

4. Besikta gärna hästen innan du lägger ut annonsen. Det är klart att en besiktning måste göras sedan i samband med köpet, men både för din egen skull och för köparens så är det ju skönt att veta att allt är grönt innan man börjar ägna massa tid åt provridningar och visa upp hästen. Tråkigt att sedan få en överraskning själv vid besiktningen! Då kanske du har visat hästen tio gånger helt i onödan.

5. Visa hästen på ett bra sätt. Hel och ren, och se till att kunna visa hästen riden innan köparen får prova. Jag har vid ett tillfälle kommit för att provrida, och sedan behövt gå med ut i en hage långt bort för att hämta hästen. Om jag är intresserad av hur den är att hantera kommer jag gärna tillbaka och provrider igen, och sadlar osv själv då. Men första gången tycker jag att det är bra om det går lite snabbt (för jag kommer veta väldigt fort ändå om det är av intresse eller ej). Vid ett annat tillfälle kom säljaren i shorts och sandaler – men jag vill inte sitta upp på en ny häst utan att ha sett den riden först. Det handlar om att jag vill kunna se hästen, och en viss självbevarelsedrift!

Har du något bra tips, får du gärna kommentera. Det här är sådant som jag själv har hakat upp mig lite på under åtskilliga hästjakter!
DSC_4716

 

Etiketter:

4 svar

  1. Klokt och bra inlägg! Kan tyvärr vara svårt att sälja sina hästar ändå, det är ett stort utbud, speciellt på ”billigare” hästar och ponnys.

  2. Absolut, visst är det så! Finns ett överflöd av hästar. Men just därför ännu viktigare att inte göra ointressanta annonser tex. (Konstigt att det ska vara så svårt att hitta rätt häst trots att det är många till salu…)

  3. Jag har ett till tips! Man ska aldrig rida ut på hästen första gången. Jag har letat häst sen i höstas och kollat på ett 20-tal hästar. Några har jag fått rida ut på och det har gått bra..men så kom den gången då en häst faktiskt bockar av mig och det går så illa att jag stuckar hela vänster armen och höger handled riktigt illa. Därför ska man inte rida ut på en häst som man inte känner första gången. Och om man känner på sig att säljaren döljer något (faktiskt inte alla gånger man gör det, har själv råkat ut för det) så pressa säljaren tills du får fra, ett svar, vägrar säljaren så sitt inte upp på hästen, utan tacka för dig och säg att det inte är aktuellt och åk därifrån. För du man förtjänar en pålitlig häst. Alla hästar kan få panik men man ska ha en häst med ändå hyfsat bra psyke som man själv känner sig trygg med och kan lita på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*