Säkerhet i stallet

Vilket dötrist ämne… Men det är så himla lätt att glömma bort att det (tyvärr) är ganska farligt att syssla med hästar, hur snälla och lugna de än verkar vara. Jag tänkte på det idag när vi skulle släppa ut hästarna i hagen – typiskt tillfälle när det slarvas och man bara släpper iväg hästen istället för att gå in och vända den så att man själv står vid grinden och kan gå ut snabbt och inte riskerar att få en spark!

Små saker som jag tycker är viktiga att tänka på är t.ex. att binda upp hästen i boxen när man gör i ordning den (om den inte står på stallgången). Många tror dock att man är ”snäll” om man låter grimskaftet vara långt, men risken är att hästen sätter över ett ben och fastnar. KNYT KORT!

Samma sak med att ha hästen uppbunden men låta den ”sticka ut” huvudet genom dörren. Om hästen får för sig att gå ut ur boxen då är det risk att den gör sig illa i dörren. Jag brukar knyta upp dem en bit inne i boxen.

En sak som är vanligt är också att ha grimman på men ha spännet öppet (varför?). Detta har inte hänt mig personligen, men jag har hört om en häst som fick grimmans metallspänne i ögat på det här sättet och gjorde sig väldigt illa.

Häromdagen såg jag något som jag tyckte var helt vansinnigt. Hovslagaren hade satt på grimman på det här sättet och sedan bundit hästen med bara ett grimskaft på stallgången. Mycket riktigt – till slut traskade hästen iväg eftersom han inte var uppbunden, i riktning mot städet som har massa vassa och utstickande delar. Inget hände, men risken var onödig!

Ofta är det slarv och lathet som gör att vi inte är tillräckligt nogranna med säkerheten, men den del saker beror också på att vi tror att vi är ”snälla”, men försök att alltid tänka ett steg längre när ni hanterar hästarna. Det går oftast på ett par sekunder om olyckan är framme, så det gäller att försöka förebygga sådant innan det händer!

De flesta olyckorna händer i hanteringen av hästarna och inte vid ridning (fast ridolyckorna blir nog oftast värre). Hästarna ska stå still vid uppsittning också, vissa har svårare för det än andra som synes. 😉

Om ni kommer på fler ”små” och enkla, men självklara saker får ni gärna kommentera – det finns ju massor att tänka på givetvis… Det här var bara några av mina ”käpphästar”. Det finns nog massa saker som jag själv måste bli bättre på!

(Foto: Fanny Almlöf)

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*