En sak om dagen

Jag har dåliga vanor. Det är jag nog inte ensam om, men jag vet att jag äter lite för mycket socker, lite för lite frukt, tränar för sällan (aldrig, om man inte räknar ridningen) osv. Egentligen är det inga stora problem, men ändå känner jag att det är lite för mycket grejer som lätt kan gå utför om jag inte tar tag i det. Eftersom jag jobbar ganska mycket, och ofta är trött, så känns det många gånger som om man ”förtjänar” choklad, ett glas vin eller liknande. (Känner någon igen sig?) Och att träna utöver ridningen har jag inte ork till numera. Självklart rör jag på mig även genom stalljobbet, men man gör ju samma saker hela tiden, och en stor del av det bryter faktiskt bara ner kroppen, istället för att bygga upp.

När jag var yngre var jag jättenoga med maten och tränade i princip varje dag, och det kanske var lite överdrivet åt andra hållet, men det blir lätt ”allt eller inget” tror jag.

Nu tänkte jag i alla fall försöka bättra mig lite. Det är lätt att tänka att jag ”ska sluta äta godis” eller ”jag ska träna minst tre dagar i veckan” osv, och sedan blir det bara svårt att slutföra. Jag kan tycka att det känns meningslöst om man inte går ”all in”, men nu tänkte jag att jag får prova ett annat sätt. Jag ska ändra små saker istället, för jag kommer inte klara att göra en stor förändring. Så nu tänker jag att jag ska göra en ”bra” sak om dagen, i rätt riktning. T.ex. hellre göra några situps än att strunta helt i det för att man inte hinner ett helt styrketräningspass. Eller stretcha 5 minuter någon gång i veckan istället för inte alls. Försöka stå över kakan till kaffet i alla fall några av gångerna. Osv. För det är så lätt att göra grejer av bara farten. T.ex. om jag har kurs så brukar jag ha något till kaffet, men jag måste ju faktiskt inte ta själv VARJE gång. (Det är ganska många kurser på ett år…)

Jag tänker att jag i alla fall får reflektera lite mer över vad jag stoppar i mig, hur jag tar hand om min kropp osv. Jag lyckas nog inte få i mig fem frukter om dagen, men nu försöker jag peta ner någon frukt eller bär i frukosten t.ex. Jag åt massor av frukt förut, men jag var mer hungrig när jag var yngre och då behövdes fler mellanmål. Jag har inte samma behov av det nu, och då prioriterar jag mat och inte frukt (även om jag äter grönsaker).

I alla fall, kontentan är att jag kommer inte sätta upp mål om att typ springa maraton eller nåt annat idiotiskt som jag ändå inte klarar, utan nu får jag försöka göra små saker bättre istället. Det går säkert att applicera på andra plan i livet också – ändra små saker, lite i taget. Ring det där samtalet, sök det där jobbet and so on – gör små ändringar istället för att tro att allt ska gå att ändra på en gång. För det gör det oftast inte! Men många bäckar små… (Så får vi se om jag lyckas. Snart kommer värsta tiden på året när man i princip vadar i socker, choklad, pepparkakor och glögg så långt ögat når! Tur att apelsinerna är goda såhär års!)
DSCN2706                                   Nu ska jag ner och rida bl.a. den här hästen!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*