Återbesök med Nogge

Idag var jag med Nogge på Mälarkliniken igen, för att träffa Axel. Nu har vi ridit Nogge ca 8 veckor ”på riktigt”, alltså succesivt ökat på i alla gångarter och upp till en timme. Han har till och med fått gå med på ett fåtal lektioner.

Idag var det då återbesök för att se hur meniskskadan har läkt. Eller, egentligen kan en skadad menisk inte läka igen, men en häst kan eventuellt klara att anpassa sig och fungera igen ändå. Som jag nog nämnt tidigare så är sannolikheten att bli bra igen ca 40%, och det hade inte varit ”fel” att ta bort honom, dessvärre, särskilt inte med tanke på att han dessutom har en disk i ryggen som inte är i full funktion (och pålagringar på ett framben – men det är inget jag har sett att han är störd av).

Nu ska man väl inte tro att det finns en garanti på att han kommer fungera 100%, men idag var han i alla fall ohalt. Liten markering på böjprov, och det finns det många hästar som har. Dock är han ju otränad och lite vinglig, så han blev underhudsblistrad för att få lite mer hjälp att kunna stabilisera sina bakknän. Nu hoppas jag att det fortsätter såhär åt rätt håll. Törs inte korka upp champagnen riktigt än… 😉 MEN, Axel sa att det har läkt över förväntan. Även på ultraljudet så såg det faktiskt ut som om vävnaderna på något sätt ”läker” – skadan syns inte lika tydligt längre.

Jag tror att vi har att tacka behandlingen med IRAP, en duktig och positiv veterinär, och att Nogge har varit så vansinnigt tålmodig (sjukhage nästan 4 månader under våren). Stackars häst, han är snart ett hop-plock av reservdelar… Vill dock poängtera att ryggproblemen han hade tidigare inte har märkts av alls efter att vi hittade problemet och behandlade det. Och att jag aldrig i livet skulle göra det här om jag inte trodde att han skulle gå att rida ”på riktigt” igen. Jag tycker inte man ska hålla en häst vid liv till varje pris och för sin egen skull. Dock tycker jag att man är skyldig att ge dem en chans, och att många hästar tyvärr tas bort för lättvindigt. Om han skulle visa att han har ont så skulle jag såklart tänka om, men i dagsläget verkar han jätteglad, positiv och ser fin ut i ridningen igen, utifrån förutsättningarna!
DSC_3658

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*