Säkerhet med häst

Att tänka på säkerhet kring hästar och ridning är viktigt, som vi alla vet. Numera finns bättre och säkrare hjälmar / västar och annan utrustning, vilket såklart är jättebra.

MEN det absolut viktigaste, tror jag, är att lära sig läsa hästen, tänka före och försöka att inte hamna i olyckor överhuvudtaget! Det är såklart lättare sagt än gjort, för hästar är ju väldigt snabba och ibland händer ju saker på mindre än en sekund. Ibland är det bara tur eller otur som styr.

Jag tror ändå att det sunda ”hästförnuftet” glöms bort lite när många kommer till stallet med andan i halsen en kvart före ridning, rider och sen åker hem. Även barnen numera, tyvärr. Att ”umgås i stallet” som man själv gjorde som barn, tror jag lade en viktig grund till att kunna hantera hästar i olika situationer. Många missar nog det här, tyvärr,då stort fokus ligger på endast ridningen.

Jag är övertygad om att ridskolorna jobbar med säkerheten kring sina lektioner – självklart. Men hur ofta tränar eleverna på att t.ex.hämta en häst i hagen / släppa ut den osv? Det finns nog många som har ridit flera år och aldrig gjort detta. Säkerhet handlar inte bara om stålhätta på skorna, rätt hjälm osv, utan det handlar också om att känna hästen, kunna läsa av den, och inte sätta sig i ”dumma situationer” där man tar onödiga risker! Att lära sig läsa av hästen kan man bara göra genom att träna på att hantera dem, det är inget man bara kan läsa sig till, tyvärr!

 

Etiketter:

2 svar

  1. Håller helt med, och inte bara att man ska lära sig läsa hästen, utan även lära sig hantera den. Bli en tydlig ledare. Det hjälper också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*