Veckans övning

Veckans övning blir en markarbetesövning som vi har jobbat med i alla grupperna nu. Fokus ligger på travbommar på rakt spår och på böjt spår. Avståndet mellan travbommar ska vara ca 1,10-1,30 m.

Travbommarna på rakt spår kan man lägga in tidigt i uppvärmningen tycker jag. Bommarna på böjt spår brukar jag vänta lite med, eftersom det är viktigt att hästarna är lite lösgjorda och eftergivna innan. Meningen är att hästen ska forma sig efter det böjda spåret även över bommarna.

När man rider bommar är det (som alltid..) viktigt att tänka på vägen, att ha en jämn takt och ha hästen i balans. Jag brukar rida lätt över bommarna – det är lättaste sättet att påverka takten. Sitta ner är inte att rekommendera. Lätt sits kan vara en bra balansövning för ryttaren, men för att kunna påverka hästen så är lättridning bättre, tycker jag.

Ha som mål att ha samma takt före, över och efter bommarna! Och det ska inte låta när man travar över – hästen ska lyfta ordentligt på benen!

Vi har även jobbat med två balansövningar, dels att galoppera i lätt sits och hitta ett bra galopptempo där hästen ”rullar på” stadigt, samt en bra lättridningsövning. I den övningen ska man stå upp två steg och sitta ner ett steg. Prova om ni inte har gjort det! Här får man kvitto på om man har bra balans – det är hemskt lätt att hamna i bakvikt och ta balansen i tygeln. Jättebra övning att jobba med om man t.ex. travar rakt fram i skogen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*