Om benskydd och lindor

Häromdagen skrev jag (med ironi) på FB att jag inte var en ”riktig” dressyrryttare för jag red utan lindor, och även utan benskydd. (Gör visserligen inte det varje dag, men just då.)

Faktum är ju faktiskt att många ryttare inte vågar rida utan skydd. Nu tror jag inte det heller gör någon ”skada” med skydden, det enda är att det är jobbigt att sätta på dem, så att ha dem ”i onödan” gör ju ingenting. Men jag tror inte heller att det är ett måste att ha dem på! (Beror dock på häst/situation.)

Huvudorsaken att ha benskydd är att minska risken för slag på benen (att hästen ”stryker sig” innebär att benen slår i varandra, därav ordet strykkappor). MEN om det är en häst som har brett mellan sina ben skulle det egentligen inte behövas. Jag har några hästar som MÅSTE ha skydd – Nogge t.ex. är väldigt trång mellan frambenen så där vill jag inte riskera något. Alla lektionshästarna har dock skydd runt om för enkelhetens skull – det är lättare att hålla reda på när man har flera hästar och elever tycker jag.

Vanliga strykkappor, jag gillar att ha långa både på bak-och framben.

Det finns även korta strykkappor till bakbenen, men jag tycker de är lite fula…
Därför har jag inte så många sådana.

Benlindor använder jag enbart för att jag tycker det är snyggt och ser prydligt ut om jag åker och tränar t.ex. Jag tror personligen inte att en liten tyglinda som är elastisk ger så mycket ”stöd” som vissa hävdar. Kraften i ett genomtramp när benet sätts i marken är för stor tror jag. (Läs mer här.)

I min värld är benlindor mest till för att vara snygga, och så finns det massa roliga att välja på så man kan variera sig. (Fast själv gillar jag mest naturfärger, tråkig som jag är.)

Jag tänker att benskydd är bra om hästen tenderar att stryka sig, är ”vild” och kanske far omkring, vid ridning ute och vid hoppning. Benlindor har jag bara för att vara fin. Boots KAN vissa hästar behöva OM de har lätt att trampa sig själva, men jag har svårt att tro att det är så många hästar som har dessa problem (inte lika många som har boots i alla fall).

Senskydd – mest på hopphästar. Men jag tycker de är så
smidiga att sätta på så jag har också några sådana skydd.

Oftast rider jag ändå Anea med skydd när jag rider att vanligt träningspass, men mest för syns skull och lite av gammal vana. Det händer dock att jag inte ”orkar” ta på några skydd om jag bara ska jogga lite, eller t.ex. om jag bara ska skritta ut på plan mark. Då tycker inte jag hon behöver det. Och än så länge har hon inte skadat sig. 😉 MEN har man en häst som man behöver det på så är det ju en billig ”försäkring”.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*