Spända ryttare

Jag har haft en bra dag idag. Anea kändes fin och har även sett riktigt avspänd och trevlig ut på lektionen, liksom övriga hästar! Har haft en givande lektion med nöjda elever, men det börjar bli kallt. Har haft vinterjacka på mig (!), jag som brukar försöka härda mig…

Man blir ofta påmind om hur känsliga hästarna faktiskt är. Dels när man själv rider – är man ”ur balans”, stressad eller trött, så går det ju oftast ut över ridningen. Å andra sidan kan ju ridningen göra att man blir glad och blir på bättre humör än innan!

Det är intressant att ha olika elever på olika hästar, för de reagerar ofta olika på olika personer. Dock är det absolut vanligaste ”felet” att man som ryttare är för spänd. Jag ser en enorm skillnad på hästarna bara av att mina elever slappnar av i benen. Vissa av dem blir tröga när man klämmer, andra börjar springa. Det är verkligen viktigt att kunna slappna av, både för att hästen ska kunna ta upp ryttarens signaler – men även tvärtom. En spänd ryttare är inte mottaglig och känner oftast inte vad som händer med hästen. Det är verkligen en konst att rida… I motsats till en spänd ryttare får dagens bild bli på Tinne Vilhelmsson, som lite inspiration!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*