Driva hästföretag

En liten fundering inför nya året kring att driva hästföretag. Eller säg såhär – att driva företag kring en passion. Jag tror att det finns tre viktiga skäl att driva eget företag:

1. Tjäna pengar
2. Kunna jobba med något som känns meningsfullt/man älskar
3. Kunna bestämma över sin egen tid

Kan ganska snabbt konstatera att skäl ett inte är ett bra skäl om man vill jobba med hästar. Det finns folk som kan livnära sig på hästar, men det är FÅ (inga?) som blir rika. Ofta är det kanske så att du måste vara rik först för att kunna starta ett hästföretag. 😉 Ingen vinstdrivande bransch kan jag skriva under på.

Själv tror jag att största skälet för mig faktiskt är det tredje. Jag har jättesvårt att ha en chef (även om den är bra) för jag gillar inte att ta order och jag blir stressad av att inte ha överblick över ”allt” – att inte helt kunna planera min tid eller veta vad som förväntas av en varje dag. Som egen känner jag mig mycket mer fri. Egentligen är ju det ”inbillning” eftersom jag är väldigt uppbunden, kan sällan ha semester, jobbar nästan alla helger osv. Men t.ex. är det JAG som bestämmer om jag ska jobba hårt som f*n en dag, eller ta sovmorgon en annan. Om jag är jättemotiverad trimmar jag hästarna, om jag är trött rider jag ut. Sånt är frihet för mig.

Sedan är det såklart att skäl två är anledningen att jag valde just HÄST-företag. Det är ju det bästa jag vet, och då gör jag ett bra jobb. Jag tycker egentligen aldrig att de är tråkigt att jobba – om jag tittar på klockan så går den för fort, inte tvärtom…

Har alltid haft drömmen att ha eget företag, dels för att få den här friheten, men också för att förverkliga en dröm om att ha en annan ”nisch” inom hästbranschen som kanske inte är så vanlig (än). En anledning till att jag valde som jag gjorde är att jag hade önskat att jag hade kunnat rida på ett liknande ställe själv när jag var yngre. Har aldrig gillat vanlig ridskola eller kunnat ha egen häst, och då fanns liksom inga alternativ egentligen.

På sista tiden har ändå skäl ett börjat göra sig påmint. Det går ju liksom BRA, det finns EFTERFRÅGAN! Och då är det ganska tråkigt att behöva säga nej till kunder och bromsa. Jag kan inte ha hur mycket lektioner som helst, och vill inte att mina hästar jobbar ihjäl sig. Om jag hade sålt en PRODUKT så hade jag kanske kunnat tillverka mer = tjäna mer. Men här finns liksom ett ”tak” och taket är jag själv. Det är lite frustrerande, för på något sätt känns det ändå bra att säga att man ökar sin försäljning osv – även om det inte är huvudsyftet till varför jag gör detta.

Och visst, jag skulle kunna pressa hästarna hårdare kanske, men då skulle jag samtidigt tappa kvalitet. Jag vill verkligen kunna driva det här företaget med vinst, samtidigt som jag håller en bra kvalitet på hästarna och att de (och jag) mår bra! Är det en utopi? Jag hoppas inte det. Jag vill inte se mina djur som ”maskiner” som ska producera. Jag vill verkligen visa att man kan ha ett hästföretag som både går bra, och mår bra. Det är drivkraften just nu!

Nogge – min första häst och medarbetare

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*