Om blistring

Nämnde i förra inlägget att veterinären blistrat bakknäna på Iffi. Har googlat för att försöka hitta en vettig beskrivning men jag får försöka själv, för det står nästan inget om detta på nätet.

Man kan blistra hästen med starka liniment som man stryker på, och då åstadkommer man en liten skada på huden som ska göra att blodkroppar strömmar dit för att läka skadan. Det är INTE det vi har gjort, utan en s.k. ”underhudsblistring” där man sprutar in C-vitamin (tror man kan använda andra preparat också) under huden. Så som jag förstår det ska detta hjälpa ligamenten runt bakknät att stabilisera sig, och tillsammans med träning hjälper man då hästen att stärka sig kring bakknäna.  Knälederna på hästar är naturligt instabila vilket inte påverkar dem så länge vi låter bli att rida på dem.
Men eftersom vi vill rida och dessutom vill att de ska samla sig och sätta under sig så kan detta hjälpa många hästar. 
 
Ibland kan detta vara ett bra sätt att behandla istället för att gå in i leden – det här är skonsammare och man kan/ska rida i samband med behandlingen, vilket ju är positivt. Givetvis måste man behandla knäleden på en häst som verkligen har känningar/är inflammerad i leden. Men i Iffis fall blev hon behandlad i leden först, och det blev inte bättre för det. Den här behandlingen gjorde faktiskt underverk. Tror att hon var svag i sina bakknän och därför spände hon sig i ryggen – och då var ryggen ett sekundärt problem men det behövde också åtgärdas.

Förmodligen blev det en stor omställning för henne i arbetet när jag köpte henne, och i och med att hon hade ”sparat” höger bak under lång tid innan, så var hon inte van att arbeta rakriktad, och då kom det problem. Det tråkiga är alltså att även om man försöker rida korrekt för att undvika skador, så kan det komma överansträngningar ändå, pga att hästen inte är van att arbeta på det sättet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*