Utvärdering av Grodans vecka

Förra veckan höjde jag kraven lite mer på Grodans jobb. Det blev fyra ridpass, varav ett utomhus som nu var en längre, mer ordentlig uteritt. De andra passen var kortare, i ridhuset, varav två med galopp. Annars har jag gjort lite fler och tätare övergångar och krävt lite mer generellt. Hon är ju riden under hela vintern, mer eller mindre, annars hade det här varit för snabbt att sätta igång. Jag har tömkört mycket, jobbat vid hand och ridit ett par dagar i veckan, med paus för de gånger hon blivit behandlad. Hon har i princip inte stått helt stilla mer än någon vecka i taget på hela tiden, det är bara det att jag inte har ridit ”på riktigt” eller vad man ska kalla det.

Igår var jag och tränade för första gången på evigheter. Även om hon inte rids mer än grundridning så tycker jag att det är bra att ta hjälp så att det blir rätt från start. Vi tränade för Karin Öljemark, och hon hjälpte mig förra våren. Det känns som om grunderna är bättre nu och att Grodan kan svara mer korrekt på det jag kräver. Det är ju inte så konstigt att jag inte fick till det under förra våren eftersom hon försökte säga att hon hade ont, och då blev spänd och kort. Det är fortfarande så hon försvarar sig när det blir jobbigt, men vi kommer snabbare förbi det. Jag tycker att hon kändes rätt bra igår och att vi kom till bra jobb. Det lät som om Karin också såg en skillnad mot förut. Nu ska vi jobba med att stärka Grodans core-muskler så att hon bär upp sin kropp bättre, men utan att lägga för mycket vikt på bakbenen (än). Hon ska självklart träna sina bakben men man får ju vara lite försiktig nu. Läxa att ändra mer på hennes form och försöka få henne att hitta egen balans. (Jag vill gärna hjälpa till för mycket, hemskt svårt att låta bli!)

Jag tänker också att jag ska ta hjälp av små backar när jag rider ute, för att stärka bakdelen. På förra veckans uteritt travade jag (med ”myrsteg”) en bit i nedförsbacke och sedan saktade jag av i själva backen. Jag törs nog lägga till det nu, men bara korta bitar. Man får ju vara listig nu för att träna upp henne. Jag kan dock tycka att den fysiska träningen av hästen är intressant, precis som teknik-träningen. Vi dressyrryttare lägger ju mer träning på teknik än kondition, styrka och koordination, men nu måste jag verkligen tänka ännu mer på helheten. Ja, jag tycker det är roligare att göra galoppslutor än att göra övergångar i en backe, men jag tycker ändå att det är intressant att se hur jag kan träna upp Grodans svaga punkter. Förhoppningsvis leder det till galoppslutor på sikt…

Idag blir det dock en promenad vid hand på hårt underlag, som återhämtning efter träningen igår, som reds på fibersand. Med tanke på den gamla gaffelbandsskadan så är det jätteviktigt att inte rida på mjukt / djupt underlag flera dagar i rad. Och jag vill inte heller ha sadel på henne mer än två dagar i rad med tanke på ryggen.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*