Recept på begäran

Den här helgen var det kurs fredag – lördag med tema programridning. Ett roligt upplägg på kurs där alla red upp ett program som avslutning vilket såg väldigt prydligt ut!

Jag har blivit ombedd att lägga upp recept på maten som jag serverade i helgen, så här kommer det!

På fredagen blev det råraka med löjrom till förrätt. Det är bara råriven potatis (vår egen, såklart!) som man steker i smör. Krydda med salt och peppar efter smak och tycke. Försök att steka tunna rårakor, den här gången var de en aning tjocka, men det var gott ändå! Men ju tunnare desto frasigare. Garnera med finhackad rödlök, dill, citron, creme fraiche och löjrom.
Till huvudrätt åt vi rödbetsrisotto. Jag följer ett grundrecept på risotto, med vitt vin, och när den är klar så blandar jag i kokta, rivna rödbetor och massa riven parmesan. Sedan toppar jag det med några större klyftor av röbetorna, lite parmesanflagor, pinjenötter och ärtskott. I brist på ärtskott kan man ta rucola också.

Ärtskott odlar jag själv numera! Superenkelt och går att göra hemma i köksfönstret. Lägg ett tunt lager jord (några cm räcker) på ett fat av något slag och så vanliga, gula ärtor (sådana man köper i mataffären) ganska ytligt. Håll fuktigt men inte blött. Ärtskotten är klara att skörda efter någon vecka ungefär. Det går att skörda två gånger om man klipper av dem ovanför sista bladparet. Det är en fördel om du lägger jorden i något som har dräneringshål ifall du råkar vattna för mycket, men jag tror det går ändå. Jag återanvände en sådan där plastlåda som man kan köpa ett sexpack blomplantor i.

Till lunch på lördagen blev det pastasås med mangold och bacon. Jag har inga mått när jag lagar mat, utan jag lagar på känn, så ni får prova er fram. Jag steker lök och vitlök först, sedan lägger jag i mangold som jag har skurit i bitar. Jag använder hela stjälken och en bit av det som är fräscht på bladen om de inte är för grova. När mangolden har börjat krympa och inte är så vattnig längre så föser jag upp det mot kanterna i stekpannan och steker bitar av bacon i mitten av pannan (alt en annan panna om det blir för trångt). Jag har ungefär hälften mangold, hälften bacon. Sedan kryddar jag med svartpeppar, sambal oelek och honung. Ungefär en msk sambal och två msk honung till sex personer. Man får smaka sig fram. Jag saltar inte eftersom baconet är salt. Sedan häller jag i creme fraiche (INTE lätt, utan vanlig) tills jag är nöjd med tjockleken på såsen. Den här såsen tycker alla är jättegod! Jag tror att det är honungen som är tricket, så glöm inte den! Den här gången rev jag också ner lite squash i såsen på slutet, men det smakar egentligen inget utan är mer för att dryga ut såsen.

Jag ska plocka en del mangold idag och göra pajer, men jag tror att det kommer finnas tillräckligt för den som vill köpa. 35 kr per knippe. Meddela mig om du vill ha!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*