Recept på kursmaten under helgen

Det var så många som frågade om maten på kursen, så här har jag nu samlat ihop en del av recepten.

På fredagen åt vi hemgjord pizza (färdig botten) med salami, tomat, röd lök, ost, och tunt, tunt skivade morötter och gulbetor (!). Inte tillagade innan, utan råa. Men skivar man med mandolin så lagas det i ugnen och det är riktigt gott (och nyttigt)! Efter tillagning toppar jag med rucola, valnötter och lite parmesan.

Till efterrätt åt vi polkagris-pannacotta. Recept här.
Bild lånad från samma ställe, mina var inte fullt så snygga.
På lördagen åt vi rödbetssoppa till lunch. Det är Torbjörns mamma som brukar laga denna så jag kan frysa in.

RÖDBETSSOPPA 4 pers
400 g rödbetor
200 g vitkål
2 st morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
13 dl vatten
1 msk ättikssprit(12%)
3 buljongtärningar höns eller grönsaks
2 lagerblad
salt o peppar
Stark korv
Strimla rödbetor och vitkål. Hacka lök och
vitlök. Riv morötter grovt.
Lägg allt i en stor gryta, häll på vatten och
ättika. Lägg i lagerbladen o smula ner
buljongtärningarna.
Låt grytan koka sakta i ca 1 timme låt locket
ligga lite på glänt så behålls rödbetans röda färg.
Slanta o stek korven servera i soppan eller bredvid.
Smaka av med salt och peppar.

Till middag blev det lammfärsbiffar av vårt eget kött. Jag brukar ha fetaost i.
Tillbehör: rotfrukter i ugn (morot, potatis, betor i olika färger, gul lök, vitlök, salt, peppar, honung). Sallad av finriven rödkål, blandade ”blad” i påse, granatäppelkärnor och kryddning efter smak, olja och ev balsamico. Jag brukar också steka röd lök (fint skivad) i smör och honung och ha i min ”vintersallad”. Ibland har jag även valnötter på. Till detta hade vi också inlagd gurka från egen skörd, och den var verkligen pricken över i! (Den här hade också Torbjörns mamma gjort, ska jag erkänna.)

INLAGD GURKA
1 kg gurka (västeråsgurka)
1 dl dill
3 msk senapsfrö svarta
2,5 dl ättikssprit(12%)
4,5 dl vatten
0,75 dl salt(utan jod)
4,5 dl socker
Blanda ättika,vatten,salt och socker i en
skål. Rör till allt socker löst sig.
Skär gurkorna i 2-3 mm tjocka skivor.
Varva gurka,dill och senapsfrön i glasburkar.
Burkarna ska vara välfyllda.
Ställ svalt. Håller oöppnat upp till 1 år,
öppnad 1-2 månader.

Och det bästa på hela helgen: lördagens efterrätt, en pepparkaks-cheescake. Den här är vansinnigt god. (Ta fram i tid så den hinner smälta lite.) Recept här.

(Och nej: vi äter inte alltid såhär hemma. Men vi äter såhär på alla kurser. När vi är själva äter vi typ tacos och köttbullar med makaroner….)

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*