Bli en bättre ryttare – lucka 16

Lucka 16
Träna ditt andetag. i samarbete med Helena Starkenberg

En övning som passar bra en söndag och kan vara bra även mot eventuell julstress!

Att arbeta med vår andning kan hjälpa oss i vår ridning på flera olika sätt. Med hjälp av andningsövningar stretchar vi andningsmuskler och bröstkorg vilket kan leda till en djupare andning, förbättrad andningskapacitet och ökad uthållighet exvis vid träning och tävling eftersom vi kan syresätta kroppen bättre under ansträngning. Ett fördjupat och lugnt andetag kan hjälpa oss att slappna av och att centrera oss djupare i sadeln samt påverkar även hästen som ofta blir mer avslappnad. Att fokusera på andningen kan också vara ett bra verktyg för att bli mer närvarande i ridningen och öka vår förmåga att känna in hästen.

Det som är så bra är att vi alltid har vår andning med oss och kan ta den till hjälp – vi kan använda den för att landa och hitta tillbaka till oss själva när vi har mycket runt omkring oss, bli mer närvarande och fokuserade i stunden samt aktivera lugn-och-ro systemet (det parasympatiska nervsystemet) som hjälper vårt sinne att stillas och kroppen att slappna av.

Det finns många olika andningsövningar vi kan använda oss av beroende på syfte, förutsättningar och behov. Andningsövningen nedan är en effektiv och enkel övning som vi kan använda när vi är spända i kroppen eller uppe i varv och behöver hjälp att slappna av. Den kan utföras när och var som helst, även på hästryggen.

Tips på andningsövning (kan utföras liggande, sittande eller stående);

🙏 slut gärna ögonen, det minskar hjärnans intryck och hjälper till att stilla sinnet

🙏 lägg gärna en hand på magen och en på bröstkorgen så att du känner rörelserna av ditt andetag i kroppen

🙏 koncentrera dig på ditt andetag, notera var det känns och hur det känns

🙏 andas in genom näsan och ut genom näsan

🙏 känn när du andas in att magen fylls med luft under din hand och fyll vidare upp i bröstkorgen så att den expanderar uppåt, åt sidorna och bakåt – fyll ända upp till nyckelbenen

🙏 andas sakta ut utan ansträngning

🙏 fördjupa andetaget för varje inandning, fyll lungorna med mer luft, och förläng samtidigt utandningen så att den är längre än inandningen (du kan exvis räkna till fyra på inandningen och till sex på utandningen) – genom att göra så aktiverar vi vårt lugn-och-ro system som hjälper kropp och sinne att slappna av

🙏 fortsätt gärna i några minuter, ibland kan det ta ca 7-8 min att få full effekt av andningsövningen

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda yoga och träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*