Bli en bättre ryttare – Lucka 9

Lucka 9
Byt häst (!)

Inte helt och hållet, men för dig som har egen häst och rider bara en och samma häst är mitt tips att då och då byta häst med en stallkis om du har möjlighet. Det är lätt att bli hemmablind och man förstärker dessutom ofta varandras svagheter. Om du inte kan låna en stallkompis häst så kan det vara vettigt att kanske åka på kurs eller ta lektion någon annanstans ibland. Ridskoleryttare har faktiskt en stor fördel av att de är vana vid att ofta byta häst och hitta ”nya knappar”. Däremot är ju nackdelen att man inte kan bli lika samspelt som ekipage som man kan om man har en egen häst.

Speciellt om du har en ung häst eller ett s.k. ”projekt” så är det ännu viktigare att ibland rida en mer skolad läromästare så att man inte vänjer sig vid för mycket felaktigheter.
Det är oerhört lätt att fastna i mönster och förutfattade meningar när man rider en och samma häst under en lång period. Att rida andra hästar ger dig nya idéer och nya verktyg. Jag ser ju också att mina elever kan ta till sig instruktioner på olika sätt på olika hästar, och ibland går det att ”ta med sig” något från en häst till en annan, för att man hittade en ”ny känsla”. Dessutom är det bra att utmana sig själv och kanske testa en hästtyp som man ”inte gillar” (…) eller har svårt för. Ge det en chans så växer du som ryttare!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*