Bli en bättre ryttare – lucka 24

Lucka 24.
Ta hand om dig själv!

Det här tipset är så grundläggande att det kanske borde ha varit i lucka 1 egentligen, men jag tycker ändå att det passar bra till just julafton. Det är snarare en sammanfattning av alla luckorna och en påminnelse om vikten av att ta hand om sig själv så att man mår tillräckligt bra för att prestera till häst. Om du är i obalans mentalt, eller har ont i kroppen, så kommer hästen att känna det. Jag som har många egna hästar som rids av olika ryttare kan verkligen se skillnad på hur hästarna reagerar på olika människor och även deras dagsform. Om du är stressad eller spänd så smittar det av sig till hästen. Om du har ont i kroppen eller är väldigt sned så kan det också göra att hästen blir spänd eller ovillig. Det går inte att ha en dålig dag och vara på skithumör när man ska sitta upp – det blir aldrig bra. Om jag märker att jag har en sådan dag eller är trött så undviker jag att rida dressyr och tar hellre en uteritt. Ibland kanske man inte kan välja, men man behöver i alla fall inte göra de svåraste övningarna den dagen. Om du rider för tränare – berätta hellre innan att du inte är i toppform så att övningarna kan anpassas!

Hästarna speglar oss, vare sig vi vill eller inte. Det är oerhört ”fostrande” att rida och vara med djur, eftersom man blir mer eller mindre tvungen att lära sig att kontrollera både kropp och knopp. Ju längre jag håller på med det här, desto tydligare blir det. Våra svaga sidor blir på något vis mer framträdande med hästarna, men man får också mycket tillbaka när man jobbar med sig själv – bara man är medveten och öppen för det!

Under rubriken ”ta hand om dig själv” ryms mycket, och för mig innefattar det även saker som att vila, äta gott och göra roliga saker utanför stallet också. Sådant som man kanske kan ägna sig lite extra åt under julen för att få lite återhämtning och motivation till att sätta nya mål inför 2019 års ridning!

Hoppas att ni har fått behållning av den här julkalendern! Ni får hemskt gärna kommentera om det är någon lucka ni har haft extra nytta av. Jag har sett några önskemål om saker att skriva om, det kommer jag göra senare i mina ”vanliga” blogginlägg, så kom gärna tillbaka!

Tack också till Helena för hjälpen med de avsuttna övningarna, och även för ett bra samarbete med våra rid – och yogakurser!

Ha en jättebra julafton!
GOD JUL!
Återanvänder mitt ”julkort” från 2017, med Calle och mig.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*