Bli en bättre ryttare – lucka 11

Lucka 11.
Jobba med takten

Takten är A och O när man rider, och kommer först på utbildningsskalan. (Här är ett inlägg som jag hittade om utbildningsskalan, om man vill fördjupa sig i det.)
Här kommer ytterligare ett tips gällande lättridningen kopplat till takten. Alla hästar har en egen grundtakt, som kan vara snabbare eller långsammare beroende på t.ex. exteriör och mekanik. I grund och botten handlar det om att du som ryttare ska hitta hästens takt och följa den, men ibland kan man vilja ändra på takten. En häst som är snabb och ”springig” kan behöva vila mer på steget, och i det fallet hjälper det oftast inte att bromsa med tygeln. Däremot kan du fördröja din lättridning, dvs rida lätt långsammare än hästen travar, och på så sätt påverka takten. Omvänt gäller: en långsam häst kan du få lite kvickare genom att öka din egen takt, istället för att endast jobba med att driva med skänkeln. Prova!

Överhuvudtaget är det viktigt att du som ryttare är medveten om hästens takt, i alla gångarter. Träna också gärna på att känna fotförflyttningen i skritt. Kontrollera dig själv i en spegel om du kan, eller ha en medhjälpare på marken. Om du blir medveten om hästens takt kommer du också ha lättare med din tajming i hjälpgivningen.

Det går naturligtvis att påverka takten även nedsuttet, men i lättridningen blir det mer konkret. Lite mer tankar kring om hur man påverkar hästen med sitsen kommer i nästa lucka!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*