Bli en bättre ryttare – lucka 7

Lucka 7, i samarbete med Helena Starkenberg
Bålstabilisering på foam roller

Bålkontroll- och stabilitet är viktigt för oss ryttare för att vi ska ha en god kroppskontroll, balanserad hållning, stabil sits och effektiv inverkan. Här kommer ett tips på en jättebra övning för att träna på just detta. Foam roller är ett jättebra träningsredskap för att både testa och träna bålkontroll- och stabilitet. Vi behöver aktivera de djupa inre bålmusklerna för att hålla balansen på rullen. Övningen är också mycket bra för att arbeta på finmotorik och koordination, den avslöjar väldigt tydligt ev skillnader mellan höger och vänster sida – och det bästa är att det med lite träning går ganska snabbt att både hitta aktiveringen i de djupa bålmusklerna samt att träna upp motoriken och bli mer liksidig. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig efter de nya krav vi ställer på den!

Har du en foam roller hemma? Gör gärna övningarna varje dag! Ca 2-3 minuter åt gången kan vara ganska lagom att börja med och gärna 2-3 ggr per dag.

Har du inte en foam roller hemma? Gör övningarna när du är på gymmet – både före och efter styrketränings- eller konditionspasset. Det lämpar sig väl att lägga in vid uppvärmningen för att aktivera de djupa bålmusklerna innan träning och även i slutet av träningen som ett komplement till annan bålträning.

Har du inte en foam roller varken hemma eller på gymmet? Som alternativ till foam roller kan du även använda en pilatesboll – det ökar svårighetsgraden och gör att övningen blir ännu mer utmanande!

Teknik:
-Lägg dig på rygg över en foam roller så att både huvud och säte vilar på rullen
-Aktivera de djupa bålmusklerna, lägg gärna händerna på magen mellan navel och ljumskar så att du känner aktiveringen.
-Växelvis lyft upp ett ben i taget, dra först knäet uppåt, sträck ut benet raklångt framåt, upprepa ytterligare en gång och sätt sedan mjukt ner foten. Byt sida.
-Sträva efter långsamma medvetna koordinerade rörelser samt samma lugna jämna tempo för båda sidor för att utmana finmotoriken mest effektivt.
-Kom ihåg att andas.

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*