Bli en bättre ryttare – lucka 6

Lucka 6.
Träna program(delar)

Att rida program, eller delar ur program, vässar dig som ryttare, även om du inte har tävlingsambitioner. Det är lätt att vänta tills allt känns bra innan man gör en volt eller galoppfattning, och jag kan förvisso tycka att det är bra att göra saker när förutsättningarna är de rätta, men det kan också vara nyttigt att bli ”tvingad” att skapa förutsättningar för att man ska kunna göra något på en angiven punkt! Med egen häst kan det vara bra att åka och träna program för en domare även om man inte tävlar. Du som rider på ridskola kan kanske delta i någon klubbtävling. Om man inte vill rida hela program så kan det räcka att välja korta bitar att öva på, göra det med precision och fila på det tills det blir riktigt bra! Och ibland kan det räcka att under ett ”vanligt” pass helt enkelt bestämma att man vill göra halt eller en fattning vid en bokstav som man har bestämt redan innan, eller se till att volterna har exakt storlek och form. Och för all del: glöm inte att rida på medellinjen! Att tänka på att göra vissa programdelar, eller att rida på angivna punkter, tar bort en del av ”harvandet” som man gärna hamnar i i ridhuset. (Ni vet när man rider runt, runt och inte har en plan…) Lycka till!

Om du vill trimma programdelar med egen häst så går det bra att komma hit och rida ett program med bedömning. Jag åker också ut och håller programridning om det är minst tre personer och ”rimligt avstånd”. Maila vid intresse!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*