Dagens ridning

… egentligen gårdagens. Igår var det kallt på morgonen och faktiskt (!) frostigt ute. Jag började med att rida Anea ute på åkern och det var fantastiskt vackert med sol och gnistrande frost! Jag försöker att rida ut och tömköra mellan lektionerna nu. Jag vill helst inte nöta i ridhuset, men ute på åkern är perfekt för jag kunde rida slutor, galoppsax och lite byten. Det är inte samma kvalitet som förut men jag underhåller det i alla fall.

Efter det red jag även Affe ute. Inga galoppsaxar, men däremot lite jobb med att flytta honom i galoppen med svag tvärning. Han behöver bli smidigare i sidorna och kvickare för skänkeln.

Efter det hade jag en  privatlektion med Qurre och Jenny. Fokus på att få honom rak och jämn i kontakten. Hon fick rida mycket innanför spåret, speciellt i galopp. Där märks det tydligt om hästen drar åt ett håll och det är verkligen nyttigt för att lära sig att rama in. Han såg riktigt fin ut efter det här jobbet! Grunderna är A och O…

Innan lunch hann jag även rida Poker, som går med en del i verksamheten just nu. Han kändes riktigt fin igår tycker jag. Här är det ungefär samma fokus som med Qurre: jämn kontakt och framme för skänkeln.

Efter lunch red jag Velle i ridhuset och tränade mest skolor. Jag tycker att han är mycket starkare nu och har lättare att korta upp sig och bära sig, men nu skulle jag vilja (så småningom) ha en mer ”ärlig” samling. Han vill inte riktigt ”sätta sig” på rätt sätt utan tar hellre lite kortare steg – vilket i och för sig är bättre än förut när det knappt gick att ändra steglängden. Jag  tror dock att det kommer att ta tid att stärka honom med tanke på att han är så stor, och jag försöker att vara försiktig för jag är rädd att överanstränga honom. Mellan varven känns han riktigt fin nu, men han tycker att det är jobbigt, vilket är fullt förståeligt.

Grodan tömkörde jag igår. Hon jobbas nu från marken någon vecka, sedan ska jag rida igen har jag tänkt. Jag har lite ”problem” med att hon blir överambitiös och gärna tar i för mycket fast kanske inte alltid på rätt sätt. Inser att jag måste backa henne lite så att hon inte blir för spänd, men det är ärligt talat svårt att känna riktigt var ”gränsen” går. Har lite att klura på här. Måste vara noggrann med grunderna, men ändå inte fastna där utan ta något steg vidare – dock på rätt sätt…

Två privatlektioner till hann jag med. Elisabeth och Boromir red ute på åkern. Han gillar det och får lite bättre bjudning. Jag var rädd att han skulle bli lite väl ”på hugget” men det såg fint ut och både häst och ryttare verkade glada. Nyttigt även där att rida utan väggar som ramar in!
Elisabeth fick öva en del galoppfattningar
Här travar hon av

Marie red också en lektion på Caribo. Där fokuserade vi på att få Marie rak i sadeln och liksidig i varven. Det är lite svårare med galoppen i vänster varv, både för henne och Caribo. Nu hade vi dock förberett bra och varit noggranna redan på lång tygel, så att hon kunde börja vända och forma honom med bara skänkeln innan hon tog kontakt. Jag tror att det gjorde en hel del skillnad för slutresultatet. Tänk på att det ni gör redan på lång tygel och i framridningen blir avgörande för hela passet – dvs var noggranna med små detaljer som hästens balans, att den lyssnar på skänkeln, att ni kan göra halvhalter etc. Det är inget man kan komma på att man ska börja med när halva passet har gått – då är det redan ”för sent”!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*