Tips för bättre galoppfattningar

Galoppfattningar kan vara svåra att få riktigt bra, och jag tycker också att det är lite olika från häst till häst hur jag gör, beroende på utbildningsnivå och även svag / stark sida. Eftersom hästarna är oliksidiga är det inte säkert man kan ge precis likadana hjälper i båda varven – i varje fall kan man behöva förbereda fattningen på olika sätt.

När hästen fattar galopp fattar den med ytter bakben, följt av inner bak och ytter fram, och sist det inre frambenet (därefter kommer ett svävmoment). När jag gör ett galoppombyte så gör jag det med den nya ytterskänkeln. Därför fattar jag också galopp med ytterskänkeln. Många lär sig att fatta med inner skänkel (för att undvika dubbla spår), men för mig är det ologiskt om jag senare vill kunna göra byten. I själva verket vill jag ha hästen såpass känslig till slut att jag nästan bara fattar för sitsen – genom att föra fram inner höft (som automatiskt förs fram även när jag flyttar bak ytterskänkeln).

Häromveckan hade jag en elev som red Anea. Hon fattade mer med innerskänkeln och genom att nästan ”luta” lite åt galoppsidan. Visserligen fattade Anea snällt galopp ändå, men när vi finjusterade hjälpgivningen så att hon använde ytterskänkeln istället, samt satt kvar mitt över så blev fattningarna mycket mer balanserade. Var uppmärksamma så att ni inte vill ”hjälpa till” i fattningen genom att luta åt galoppsidan eller kasta fram överlivet – det stjälper snarare än hjälper. Ha is i magen och sitt kvar tills hästen fattar galopp på din signal / impuls – inte för att du ”puttar igång den”. Om du har en tendens att vika dig i sidan / luta dig inåt kan det hjälpa att snegla lite utåt i fattningen. 

Jag fattar helst från skritt på en utbildad häst, men på yngre / gröna hästar eller hästar som kortar upp sig eller spänner sig i skritten fattar jag hellre från trav. Förbered gärna genom att tänka lite ”öppna”. Hästen ska vara eftergiven för inner skänkel och ha kontakt / bjuda mot yttertygeln. Många vill skapa eftergift genom att böja halsen åt galoppsidan, men det gör det svårare för hästen! Om hästen vill trycka mot innerskänkeln så ger jag inte hjälpen för galopp, för då är det inte ett bra ”läge”. (I undantagsfall hjälper jag till mer med innerskänkeln i fattningen på en häst som vill luta inåt. Beroende på oliksidighet kan jag alltså göra fattningen en aning olika i höger / vänster varv på en häst som är lite skev.)

Många hästar vill öka farten innan fattningen och ”ramla” in i galoppen. Om det blir så, så gör jag alltid om! Upprepa hellre och gör ett nytt försök. Det finns ett uttryck som säger ”sådan fattning, sådan galopp” och det stämmer verkligen. Jag tycker nästan alltid att de första fattningarna under ett ridpass blir lite sämre, så man kan behöva göra några stycken innan det blir bra. Var konsekvent och noggrann varje ridpass!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*