Projekt: bättre sits, del 2

Igår var jag på mitt andra besök hos Carolina som är sjukgymnast och inriktar sig på ryttare. Ni kan läsa om förra besöket här. Förra gången fokuserade vi på min höger axel / skuldra, som dras fram och upp pga att framsidan jobbar mer än baksidan. Jag har gjort en del övningar sedan sist och hon tyckte att det var mycket bättre nu.

Igår gick vi vidare med höft / ben och bål. Hon kände igenom rörligheten i kroppen och jämförde höger och vänster sida. Nu minns jag inte exakt alla detaljer, men t.ex. är jag stramare i baksidan av höger lår och framsidan av vänster lår. Hon trodde att jag kompenserar med benen istället för att jobba helt korrekt med stabiliteten i bålen. Själv känner jag i ridningen att jag blir något obeslutsam i ”sidled” och upplever att det blir lite problem om en häst är oliksidig eller spänd. Det är såklart alltid lättare att sitta centrerat på en avspänd häst som arbetar genom ryggen, men mitt mål är att bli lite mindre påverkad av hur hästen är för dagen.

Nu har jag fått några andra övningar för rörligheten i bröstryggen, samt för att hitta de små, stabiliserande magmusklerna. Man kan t.ex. träna på en pilatesboll, men hennes förslag var att ligga på en rulle (som också gjorde att jag fick ”loss” ryggen) och lyfta ett ben i taget. Låter inte så svårt men jag höll på att ramla av rullen… Men jag är rätt säker på att om jag ”väcker” rätt muskler så kommer det inte ta så lång tid innan jag känner skillnad. Carolinas utlåtande var i alla fall att jag har god kroppskontroll och det låter ju som en bra start. Jag tror inte heller att problemen är extremt stora, men helt uppenbart har kroppen hittat ”egna lösningar” för att lösa problem, vilket gör att fel muskler tar över ibland.

Hur som helst är det här roligt och intressant, och framförallt jättebra att koppla det till ridningen och prata om det hela relaterat till hästen. Uppskattar att få hjälp av någon som är hästkunnig och förstår problematiken. Ridning är ju en ganska komplex sport, minst sagt.

Jag funderar på att ta hit henne i höst vid tillfälle om intresse finns. I så fall med ett upplägg där man på förmiddagen går igenom vissa övningar / tester som är just för ryttare. Hon håller även en föreläsning i samband med detta. Sedan skulle man kunna rida ett pass efter (alt en hel helg). Är ni intresserade av det?

Etiketter:

3 svar

  1. Ja, vore superspännande!
    Har inte ridit hos dig ännu, men kommer gärna. Dock: är hundar välkomna på din anläggning? (Kopplade givetvis)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*