Sitsträning

Idag har jag haft två sitskurser med lite olika övningar. Planen för våren är att ha en likadan och eventuellt en fortsättningskurs för er som har gått under hösten. Sitsen kan man aldrig träna för mycket på!!

Här är tips på två av mina favoritövningar.

Träning av en bättre handställning
Håll ett spö mellan händerna (se bilden) – du håller tygeln som vanligt men sätter ett spö under tummarna. Spöt gör dig mer medveten om hur mycket du faktiskt vill ”rida med handen” samt man ser direkt om ryttaren vill hålla en hand högre än den andra t.ex.
Rid enkla vägar i båda varven (t.ex. åttvolt eller serpentin), det går fortfarande att ställa hästen samt göra förhållningar och ge eftergift men det blir svårt att ”missbruka” ledande eller trängande tygeltag. När jag har använt den här övningen på lektionerna så har hästarna nästan alltid blivit mycket stadigare i formen! Tankeställare?


Tips för bättre placering av skänkeln
Ta tag i vristen enligt bilden ovan och stretcha låret en stund. Du behöver inte hålla särskilt länge utan övningens syfte är att ändra skänkelns placering. Benet vrids om ända upp ifrån höften och du får en helt annan känsla för placeringen av sittbenen och överskänkeln (tycker jag i alla fall) – värt att prova, jättebra att börja med innan du skrittar fram. Många ryttare har en felaktig placering av överskänkeln som gör det svårt att komma ner i sadeln och då tycker jag den här övningen är suverän. Enkelt! Du känner också om du är väldigt oliksidig i dina höfter…

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*