Tömkörning x 3

Jag måste erkänna att jag har undvikit att tömköra i flera år, för att jag inte har känt mig så bra på det. Jag har hellre longerat och tyckt att det har räckt bra för att ”rasta av” hästar och jogga avspänt utan sadel. Kruxet är att det inte riktigt går att ”jobba” på lina, men då har jag ju ridit istället. Ibland arbetar jag hästen bara med träns och går bredvid, då kan jag göra sidvärtsrörelser och lite mer rakriktande jobb, samt eventuellt trampa lite (om det är en häst som är mogen för det såklart). Det här arbetet gör jag bara i skritt. Nu har jag dock börjat tömköra och det går faktiskt ganska bra. Jag började lite i somras med Affe, av den enkla anledningen att det inte gick så bra att longera honom. Han sprang mest omkring och lattjade, och jag fick inte riktigt stopp på honom, så för att få mer kontroll behövdes en yttersida. Jag tömkör dock med longerlinor och longergjord. Har inte kommit tillräckligt ”långt” för att skaffa en tömkörningsgjord, även om det såklart vore bättre, men det här fungerar ändå helt okej.

Jag är fortfarande inte tillräckligt bra för att t.ex. göra öppnor och sådant, utan det blir mest på volt, men det ger ändå lite mer än att bara longera. Det går i alla fall att variera med raka spår, och det går lättare att sätta hästarna i arbete pga att jag kan kontrollera yttersidan och reglera tempot mer. Nu börjar jag faktiskt tycka att det här är ganska roligt!

Idag har jag tömkört tre hästar (Qurre, Grodan och Anea) och jag tror att jag ska försöka fortsätta lite mer med det här. Grodan har också varit ganska livlig att longera och drar gärna på i galoppen, men på det här sättet får jag mer kontroll. Idag fick jag till en riktigt fin trav när hon började ta i lite, så jag blir nog ”tvungen” att använda mig mer av det här som komplement! Dels är det är bra att kunna se hästarna från marken, och det är också ett sätt att variera jobbet så att man inte alltid har sadel på, eller sitter själv och ”stör”. Dessutom kan man ibland behöva spara lite på sin egen kropp utan att det blir en slappar-dag för hästen. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*