Veckans övning

Veckans övning är träning av halvhalter.
Halvhalter är bland det viktigaste att behärska som ryttare – och kanske det svåraste (?) och något man också gärna slarvar med eller ”glömmer bort”.

Jag tror också att man lätt ”missbrukar” ordet halvhalt och många tjatar på sina elever om halvhalterna, men få ryttare vet kanske hur man egentligen gör utan det ”tas för givet”. För det första tycker jag att ordet halvhalt är ganska dumt, och skulle hellre kalla det uppbalansering. Halvhalt låter som om man ska bromsa hästen, och det är alltså inte syftet!

Syftet med halvhalten är framförallt att uppnå en liten grad av samling, alltså få hästen i bättre balans över sina bakben, t.ex. inför en ny rörelse, för att reglera tempot, eller förbättra hästens form.

För att kunna göra en bra halvhalt måste hästen först bjuda framåt. I själva halvhalten rätar du upp dig, ber om lite extra aktivitet med hjälp av ben och säte, och fångar upp den genom en liten förhållning. Förhållningen ska alltid föjas av en eftergift!

För mig känns halvhalten som om hästen ”växer” lite, som om manken och bogarna kommer ”upp”. Om det känns tvärtom, som om hästen ”dyker” eller blir lägre fram, så har hästen antagligen bara kortat in halsen och hamnat mer i framvikt. Då behövs mer framåtdrivande hjälper, alternativt mindre hand. Hur mycket hand respektive skänkel som behövs beror på hästen och där kommer den berömda ”ridkänslan” in!

Veckans övning kommer att bygga på övergångar samt halvhalter på böjt spår. Det är oftast lättare för ryttaren att ”komma åt” hästen på ett böjt spår än att gå ut på rakt spår där man lätt tappar eftergiften. På rakt spår kan ett knep vara att tänka bogen in (en svag öppna) för att på så vis ändå behålla ”innersidan” på hästen.

Det finns massa info om halvhalter och andra ridtips också om man googlar. Här är en länk till en sida med mer info om halvhalter, som jag tycker är bra:
http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-dressyr/bo_jena/hur-far-man-till-en-riktig.htm

OBS! Som med allt annat på internet… var kritiska när ni surfar runt. Det finns massor av ”hobby-bloggar” och om man inte med säkerhet vet varifrån informationen kommer så kan det skilja en hel del mellan olika ”läror” (som inom all ridning) – risken för förvirring är stor… Det bästa är nog att skaffa sig t.ex. Ridhandboken om man vill läsa mer rid-teori. Och på lektionerna får ni gärna fråga!!!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*