Veckans övning

Den här veckan fokuserar vi på fram – och bakdelsvändningar. Det blir den ”klassiska” övningen att rida på en fyrkant med koner som man vänder runt.

I framdelsvändningen ska hästen vara rak (men ställd) och bakdelen ska flyttas runt framdelen. I bakdelsvändningen ska hästen vara böjd och ställd, och framdelen ska flyttas runt bakdelen. (Jag går inte in närmare på hjälpgivningen här, det får ni googla om ni är osäkra.) Efter varje vändning ska hästen ridas rakt fram!

Syftet med övningen är att träna ryttarens koordination och för att lösgöra hästarna. (Bakdelsvändningen är dock i huvudsak samlande.) Jag vill också få ryttarna att rida med båda benen. Mitt mål med terminen är en bättre känsla för att rama in båda sidorna på hästen och rida med jämn kontakt på båda tyglarna. Och då måste man komma ihåg både ytter – och inner skänkel. Det är väldigt lätt att jobba ”en sida i taget” men det resulterar i skeva och spända hästar.

Fyrkanten kan också ridas i galopp, där man vänder runt varje kon som en ”bakdelsvändning” – dvs förberedande för galopp-piruett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*