Historien om Caprice

Jag fick en fråga på ett riktigt gammalt inlägg. (Rätt dåligt skrivet dessutom, men man kan misstänka att jag var ganska arg och ledsen när jag skrev detta.)

Det handlar om en skada som jag fick på en av mina hästar när jag stod på Antuna. Några av er har träffat / ridit Caprice, några av er har ingen aning om att jag har haft en häst som hette så. Hon fick en skada som kallas peroneus tertius ruptur, vilket innebär att senan mellan has och bakknä är allvarligt skadad eller av. Den här skadan på min häst skedde i boxen, förmodligen hade hon rullat fast. De värsta skadorna jag haft på mina hästar har skett i box, eller ridhus (!) – inte i hagen. (Det var en liten bisak, men kanske intressant med tanke på hur många som inte törs släppa sina hästar i stor hage eller flock – men man kan inte skydda sig mot allt i alla fall…)

Jag trodde / hoppades att hon bara hade sträckt sig, och tog ut distriktsvet, som ”gissade” på samma sak. Ordinerades promenader, men det blev inte ett dugg bättre på ett par dagar. Benet släpade i princip (hon kunde gå, men på ett märkligt sätt.)  Åkte in till klinik, och den veterinären kunde ställa diagnos på en minut. Ni kan läsa mer i ett inlägg här. Skulle tyvärr vilja påstå att den första veterinären gjorde en ganska allvarlig missbedömning dessvärre.

Det är alltså väldigt enkelt att upptäcka den här skadan om man vet vad man ska titta efter – men det är också väldigt ovanligt! Med facit i hand så är det ju rätt intressant, men just då tyckte jag inte det var så lärorikt precis. Det positiva – och som svar på frågan – är att de flesta hästar blir återställda. Boxvila tre månader, och ingen behandling, utan det läker av sig själv. Det jobbiga med Caprice var ju att hon var sjukt pigg, så när jag skulle sätta igång henne så fick jag ge henne lugnande. I början gick jag promenader i ridhuset med både inspänningar, träns och longerlina. Själva igångsättningen var dock inget ”konstigt” utan bara succesivt vänja vid arbete igen. Jag kommer inte ihåg riktigt hur lång tid det tog, ett par månader kanske?
På en lektion på Antuna

Efteråt så hade jag henne fullt igång som vanligt i ca ett år, och märkte ingenting av det. Tyvärr hade hon nog fått något ytterligare trauma i samband med skadan, för hon blev lindrigt halt igen, i den hasen där den senan fäster. Vi gjorde en operation av hasen (minns nu inte exakt vad det var för fel), och så blev det boxvila igen.. Inte lika länge dock. Men det tråkiga i hela historien är att när det var en vecka kvar på boxvilan efter operationen så fick hon tarmvred. Vi åkte in med henne, och man kanske hade kunnat buköppna, men som ni förstår så var det inte aktuellt med ytterligare lång konvalescens, så hela historien slutade med att hon togs bort. 🙁

MEN – den ursprungliga skadan tror jag kan kännas dramatisk (såklart) om man drabbas av det – jag skulle dock vilja säga att det finns goda chanser att det blir bra igen! Om du som ställde frågan kommer ihåg så får du gärna höra av dig om ett tag och berätta hur det gick med din häst!
Bilder som togs här på Wreta efter igångsättningen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*