Veckans övning

Måndag och tisdag har vi jobbat med en av övningarna som jag nämnde att vi gjorde i helgen. Jag får se om det blir samma imorgon, men annars kommer den en annan torsdag för den är så himla bra!

Som ”uppvärmning” har vi först jobbat med att rida hästen helt rak i kroppen men ställd i nacken. Halva långsidan ställer man inåt, och halva långsidan ställer man utåt. Viktigt att inte böja halsen, och att ha kontroll på bogar och bakben. Många hästar vill hellre dra in nosen istället för att ”ställa igenom” – så här gäller det att vara uppmärksam på att inte formen blir lägre och att hästen undandrar sig kontakten.

Huvudövningen är att dela upp långsidan i fyra moment:
1. Helt rak i hals och kropp.
2. Ställa hästen inåt – bara i nacken!
3. Böja halsen inåt, men ha hästen rak i kroppen. Så ”får” man ju aldrig göra annars, och ett vanligt fel är just att missa att böja kroppen. Men i den här övningen gäller det att verkligen dela upp varje moment, och det är faktiskt inte så lätt att medvetet bara böja halsen. Här måste man rida rakt framåt för skänklarna, och kanske även hålla inner bakben på plats!
4. Behålla böjningen i halsen, men även flytta in framdelen så att hästen går på tre spår – dvs i  en öppna.

Det är ett lite annorlunda sätt att komma in i en öppna, men det blev väldigt tydligt för ryttarna var hästen har sin kropp, och jag måste säga att det blev många fler bra öppnor än vanligt! Några har avslutat med att rida öppna i trav ”som vanligt” efteråt – och plötsligt var det ganska lätt. Riktigt bra övning som jag måste lägga på minnet och återanvända!

Vad tycker ni som har gjort övningen redan?

En reaktion på “Veckans övning

  1. Superbra o kul. Speciellt om man la till det vi lärrt oss tidigare om att lite mer vikt på det inte sittbenet. Med Calle var de bara att tänka rörelsen sen Nyttig att tänka i delar o planera för det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*