Rida unghäst

Jag har inte haft jättemånga unghästar, utan mest ”projekt” av typen dåligt ridna / felridna och lite underliga hästar. Anea var i och för sig 6 när jag började rida henne, så hon var ju ung, men tyvärr inte en fräsch och oförstörd unghäst, utan hon hade en del i bagaget (vad vet jag dock inte). Jag har nog en förmåga att dras till projekten, kanske för att det ”inte går att misslyckas” eftersom det oftast inte kan bli sämre med ett dåligt utgångsläge.. 😉 Sedan kan det ju också ha att göra med att jag aldrig haft ekonomi till att köpa hästar, utan man har fått rida det som står till buds, och jag har t.ex. haft foderhästar i perioder som bara har hamnat hos  mig av en slump. Jag har ridit fantastiska hästar i miljonklassen också, på mina tidigare jobb, men då har det ju inte varit jag som har ridit varje dag eller haft huvudansvaret. Utan det i bagaget hade det förstås varit svårt att utbilda eller rida till, eftersom man ändå måste ha ett hum om hur det ska kännas.

Nu tycker jag i alla fall att det är roligt med Grodan, som ju är 6 och visserligen riden innan, men inte felriden eller med massa ”olater” eller dylikt. Jag känner dock att det ställer lite andra krav på mig, eftersom jag plötsligt blir lite ”rädd” att göra fel. Nu hänger det liksom på mig att hon får en bra grund att stå på och att ”allt blir rätt” – vilket såklart inte går, för det kommer alltid bli små fel när man rider och utbildar, men det viktiga är att i de lägena kunna backa tillbaka och rätta till det. Det känns dock extra viktigt att ha rätt utrustning, kolla munnen, se till att hon är ok muskulärt, att hon får vila när det behövs osv. Jag är dock rätt försiktig av mig, är inte den som sätter alltför mycket press på en gång. Jag har inte bråttom heller, utan det får ta den tid det tar. Jag tycker ändå att hon är lättlärd och med bra ridbarhet, så jag känner mig inte stressad. Det får ta den tid det tar.

Jag tror att med rätt ridning kan hon nog bli ganska fin, och om hon inte räcker till för mig så blir det en bra lektionshäst. Hon kan ju redan gå med i viss mån, även om jag vill vara försiktig med att ha för många olika ryttare på en grön häst. Jag har svårt att förstå hur vissa ridskolor resonerar när de köper in hästar i åldern 5-6. Även om de inte går fullt direkt så tycker jag ändå att en häst förtjänar en stadig grund och en konsekvent ridning, vilket jag tror är svårt att få med alltför många ryttare.

Mål för Grodan under hösten är att kunna rygga, göra bakdelsvändningar, stärka den förvända galoppen och prova ett byte ibland, jobba med skänkelvikning och öppna, samt bättre övergångar och halter – det är faktiskt det svåraste! I alla fall att göra det utan spänning, och att stå stilla i halterna. Jag försöker också tänka på att variera med jobb vid hand / longering, uteritter och träning i ridhus. Egentligen vill jag att hon ska hoppa också, men jag har ingen hoppsadel som passar och jag går inte och köper en hoppsadel bara för det tyvärr.
Om hon känns stark nog hoppas jag på att vi kan starta någon tävling under våren, men jag vägrar rida LA (gillar inte det programmet) så jag åker ingenstans förrän vi kan starta MsvC.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*