Sitsträningskurs

I helgen har jag haft tvådagarskurs med tema sits och inverkan. Vi började kursen med att eleverna fick rida ett pass var på lina. Det är ett bra sätt att få överblick för mig, och för ryttaren att fokusera mer på sig själv.

Efter det var tanken att rida resten av passen i hel grupp. Jag valde dock att dela upp alla övriga pass till kortare lektioner som reds två och två. Egentligen var anledningen att jag ville ha med Anea, och att hon och Qurre har samma sadel just nu… Men så tyckte jag också att det blev bra att kunna fokusera extra på var och en. Så istället för fyra lektioner på en sådan här kurs, så blev det tio lektioner för min del, fast kortare pass. Det flöt på bra ändå, och kursdeltagarna fick hjälpa till med lite mockning och annat. Annars hade jag nog inte hunnit med både stall och matlagning också.

Hur som helst så var det en givande kurs och jag tycker att det blev tydligt att när fokus ligger på hur hjälperna ges och hur man själv känner sig i kroppen, så går hästarna bättre. Några konkreta övningar var att rida lätt och stå två steg, sitta ett steg, som en balanskontroll, samt ridning utan stigbyglar med mycket övergångar. Vi gjorde också en favoritövning där man har ett spö mellan händerna (man håller spöt under tummen men tygeln hålls som vanligt), för att få en mer stilla hand och korrekt handställning. Det uppmuntrar också till mer ridning med sits och ben och inte så stora tygeltag.

Jag tycker att det här temat är roligt och ni får hålla utkik framöver, för jag tänker planera in en likadan kurs under hösten. Vill också påminna om att det fortfarande finns platser kvar på några sommarkurser!
Anea har knäckt extra som lektionshäst i helgen och till och med gjort en serie med fina, raka byten. Blir glad att hon numera är så pass välutbildad att även  andra kan ha glädje av henne på ett annat sätt. Bra kvitto för mig att se henne från marken också!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*