Veckans övning

Veckans övning är lite sen… Temat är tygeltagen, så nu tänkte jag att vi går igenom dem.

Förhållande och eftergivande
Man tar en förhållning, dvs. man kramar i tyglarna, för att bromsa hästen eller kontrollera att den lyssnar. Förhållningen ska alltid följas av en eftergift, som innebär att man lättar lite i tyglen. En förhållning kan tas i 3 steg: med fingrarna, handen eller hela armen. På samma sätt kan man lätta och ge eftergift i 3 steg.

Om man hela tiden tar och ger lika mycket, räknas det som mekanisk ridning, vilket inte är bra. Om man däremot känner hur stor förhållning man behöver ta och hur mycket man behöver lätta, är det en del av ryttarkänslan. Ibland måste man förhålla mer och lätta mindre, eller tvärtom.

Ställande och reglerande
Ett ställande tygeltag ställer hästen i nacken, precis så mycket att man kan se hästens ögonglob och näsvinge. Det fungerar som ett förhållande tygeltag, men tas bara i ena tygeln. Den andra sidans tygel reglerar ställningen samt böjningen av halsen. 

Ledande
Man tar ett ledande tygeltag för att visa vägen och är vanligt på unghästar. Det tas rakt ut, med tummen pekandes utåt. Tygeltaget har bara effekt när det tas, blir man kvar med handen ute har det ingen effekt längre. Observera att detta tygeltag endast är till för att styra/visa vägen – det gör alltså inte att hästen ”går i form” som verkar vara en vanlig missuppfattning.

Uppresande
I ett uppresande tygeltag tar man handen upp och framåt. Det används tillsammans med en stark framåtdrivande skänkel när hästen går bakom lodplanet. Detta tygeltag tas oftast i ”korrigeringssyfte” och fungerar, liksom det ledande tygeltaget, endast när det tas. Uppresande tygeltag kan även tas ensidigt om hästen vill lägga huvudet på sned.

Understödjande tygeltag
förstärker ena sidans skänkel. Det tas mot samma sidan höft, som den skänkel man vill förstärka är på. För att fungera kräver det en väl inramad yttersida. Används i sidvärtes rörelser och i framdelsvändningar.

Handen tillsammans med de drivande hjälperna ramar in hästen. Tygelhjälperna får aldrig aktivt och ensamma tvinga hästen till eftergift i nacken.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*