Byten i varje

Har tränat för Nina idag och nu är det dags för nästa steg med Anea. Bättre sent än aldrig! Vi har försökt trampa lite sporadiskt då och då, men hon har inte känts mottaglig förrän nu egentligen. Passage är lättare. Byten i varje har vi testat typ två gånger och det är nog svårare för mig än för henne (är för långsam).

Idag fick Nina sitta upp först. Hon har inte ridit henne på tre (?) år så det var dags tyckte jag. Betyget var att hon var mjuk i ryggen och numera rolig att rida (!). Nina jobbade mest med att få Anea lite mer lösgjord och kvickare. Jag red efteråt och då var fokus på piaff och passage, fast piaff är det ju inte ännu… Nu är jag glad att hon är mer reaktionssnabb, men ofta vill hon mest guppa upp med bakdelen. När hon sätter sig så blir det istället för mycket. Nina tyckte att jag skulle låta henne gå mer framåt och försöka få rörelsen genom kroppen – nu fastnar det någonstans i bogar och hals… Min känsla är att jag måste vara snabbare i handen så hon inte fastnar, och att hon måste lyfta mer på frambenen. Nu lyfter hon mer på bakbenen och frambenen ”hinner inte med”.

Passagen är som sagt lättare, och idag var nog bästa känslan hittills för jag tyckte att hon klarade av att stanna kvar mer själv och med mer spänst.

Sedan provade vi att byta i varje ett par gånger. Nu i början är det bara ett byte åt varje håll som gäller, alltså inte flera i rad. Läxan är att klara att göra så flera gånger på en långsida för att sedan kunna sätta ihop det på sikt. Detta är bättre än att t.ex. försöka göra tre på en gång (med risk för att det tredje blir för dåligt). Nu ska jag öva på att bli snabbare i skänkeln. Det var länge sedan jag bytte i varje och det går inte att vänta med hjälpen tills bytet är klart, jag måste alltså ge hjälpen för nästa byte innan det första är klart. När jag gjorde rätt så kändes det dock som om Anea aldrig gjort annat – så det där ska vi väl kunna lära oss så småningom. Tänk ändå att man kan komma till detta med en häst som har haft så vansinnigt svårt att lära sig byta!

Här är förresten en artikel från Hippson om Nina. Jag fick också vara med på ett hörn – fast jag har tydligen missat att jag har en 2:a placering i Lag-SM… 😉

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*