Kvarkatider!

Har lånat ett inlägg från en annan blogg, med Anna Perssons medgivande. Detta är jätteviktigt!

Höst på ingång och tyvärr även kvarka tider. Tänk på att minska smittspridningen genom att byta käder när Ni besöker olika stallar.

Kvarka är en luftvägsinfektion. En smittad häst få hög feber, varigt näsflöde och lymfknutorna mellan ganachen svullnar. I dessa svullnader bildas det bölder som kan spricka. Det tar 2-14 dagar från det att hästen blivit smittad tills man ser symptomen och de behöver inte vara lika alvarliga hos alla hästar men de som blir dåliga blir rejält dåliga och kan få följdsjukdomar som orsakar svåra hälsoproblem. För att fastställa att det är Kvarka tas prover på slemhinnan i näshålan.
Kvarka är en fruktad smitta bland hästägare och kommer smittan till stallet så innebär det karantän. Det är en bakterie som sprids via kontakt antingen hästar mellan eller att man som människa tar med sig bakterien i kläder och skor. Det är en lömsk bakterie som kan överleva i månader utanför en häst och fortfarande smitta. Tänk på det med kläder och skor och var noga att tvätta kläder innan man går vidare. Bakterien är ofarlig för människor.

För att behandla en lindrig kvarka krävs vila och rekomenderat är att den vilar en vecka för varje dag som den haft feber. I vissa fall ges antibiotika. Det är lång konvalecent tid efter ett kvarka utbrott och det kan ställa till mkt för tex travstall, ridskolor och andra ridverksamheter som tvingas göra avbrott under lång tid i sina verksamheter. När en häst har blivit sjuk är det viktigt att snabbt isolera och informera då det är en så pass smittsam och långdragen sjukdom. Det är svårt att förebygga men genom att hålla sig informerad om vilka stallar som är under karantän samt tänka på att inte åka mellan olika stallar utan att vidta försiktighetsåtgärder, såsom det tidigare nämnda klädombytet, så har man i alla fall gjort det bästa man kan.

Det är konstaterad kvarka på Ekerö med prover tagna 7 september.  

För att hålla sig uppdaterad över flera ställen:
https://www.travsport.se/smittoinfo/?name=smittoinfo

Läs mer om kvarka på Agrias hemsida:
http://www.agria.se/hast/artikel/kvarka-hos-hast

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*