Hästen är inte till för dressyren…

… utan dressyren är till för hästen.

Lätt att glömma när aveln har gått så mycket framåt att den ena hästen är mer spektakulär än den andra! Många hästar numera är ju födda med spänst och schwung på ett sätt som inte alls fanns förr. Då kom det med mer utbildning och styrka, och en färdig GP-häst för bara 15 år sedan hade nog inte kunnat mäta sig med dagens bästa hästar.

Ibland gör det att man känner sig en smula uppgiven när man inte har en kappsäck full med pengar att köpa en fantastisk häst för – utan man får helt enkelt göra det bästa av en ”vanlig” häst. Men samtidigt måste jag säga att den resan jag har gjort med min ”vanliga” (eller om man ska vara ärlig – från början katastrofala) häst har varit enormt lärorik. Jag fattar att vi inte kan mäta oss mot andra hästar i svår klass som har mer gång och uttryck och lättare för att samla sig. Men om man bara struntar i att jämföra sig med andra och stannar i sin egen bubbla, så har jag verkligen fått mer och mer förståelse just för vad dressyren kan göra för hästen. Genom att lära Anea mer och mer rörelser med högre krav på samling så har hon blivit starkare, smidigare, lättare att rida och fått betydligt bättre gångarter. Jag har verkligen fått en större insikt om vad en sluta gör för nytta t.ex. Även om jag har vetat det teoretiskt så har jag en annan helhelts-förståelse för det nu. Är faktiskt enormt tacksam över att ha haft det motigt på vägen, för jag har lärt mig enormt mycket av det!

Nu efter att vi har haft ett långt träningsuppehåll inbillar jag mig dessutom att vissa saker faktiskt är bättre än innan. Visst är det lite rostigt också, men det är något som känns ”annorlunda”. Kan inte sätta fingret på exakt vad än bara. Jag hoppas jag kan behålla den känslan även om jag tar tag i mer ”seriös” träning igen så att det inte bara är något jag inbillar mig för att jag rider runt här hemma själv och ”nöjer mig”. Imorgon ska vi träna för första gången sedan september (!) så jag får återkomma i frågan efter morgondagens träning. Ska bli roligt hur som helst!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*