Nya regler på dressyrtävlingar från 1 jan

Det har väl inte undgått någon att det blir vissa regeländringar från och med nästa år? Annars kan man läsa mer här.

Den största och mest ”uppseendeväckande” ändringen är att man inte längre får rida med hatt i Sverige. (Troligen kommer det här bli en internationell regel inom kort, det är jag övertygad om.) Nu kan man ju tro att jag tycker att den ändringen är dålig, eftersom jag valt att rida med hatt, men jag tycker ändringen är bra. Jag tycker absolut att hatt är snyggare, men kan väl också konstatera att det inte är särskilt bekvämt att rida med. Hjälmen suger upp svetten bättre, haha! Nu har jag ju ändå fått rida med hatt och frack några år, och nyhetens behag har faktiskt falnat något. (För övrigt kanske inte dessa klasser är aktuella ändå på ett tag, för jag har inte bestämt än huruvida jag ska tävla Anea mer eller inte.)

Frågan är hur övrig klädsel kommer att se ut inom några år? Färgkoderna har lättats upp, men jag hoppas ändå att det inte blir alltför färgglatt som jag ska vara ärlig. Tävling ska ändå vara ett speciellt tillfälle, och jag tycker man ska klä sig någorlunda propert. Tror i och för sig att de flesta kommer hålla fast vid det man har idag, med ett och annat undantag. Här ser jag dock en öppning om man designar ridkläder – vilken dröm att få göra lite roligare och nya kollektioner med kavajer och plastronger!

Angående frågan om att tävla dressyr bettlöst så tycker jag den är lurig. Kan på ett sätt tycka att man ”borde” få betsla hästen så som den trivs bäst – men då skulle det nästan innebära en lättnad även ”åt andra hållet” – dvs att bett som är ”skarpare” också skulle vara tillåtna, dvs fri betsling som i hoppningen. Skulle man föreslå det så blir det nog annat ljud i skällan. (Ja, jag tror att vissa hästar går bättre på t.ex. pelham än vanligt tränsbett.) Det största kruxet med frågan här är ju hur man ska bedöma om man får betsla hur man vill. Kontakten med handen / bettet är ju en del av bedömningen, vilket jag tror att många inte reflekterar över, utan man hävdar bara att förbundet är bakåtsträvare. Gissningsvis kommer fler anordna ”pay and ride” bettlöst framöver, och kanske lättas reglerna upp mer och mer om man ser att det är ett fungerande system. Jag tror hur som helst inte att det är en regel som man bara ändrar ”över en natt” – det är betydligt lättare att införa hjämtvång t.ex.

Ska också bli intressant att se om några tävlingar kommer att nyttja möjligheten med två domare. Tanken är god, men tyvärr tror jag det kan uppstå massa konflikter mellan bedömningarna. Tre domare ”jämnar ut” varandra på ett annat sätt. Två domare som eventuellt inte alls har någon samsyn (vilket visserligen alla domare borde ha – i en
drömvärld där vi är robotar) kan faktiskt bli total katastrof. Men – vi får se hur det blir!
dsc_7400Första tävlingen med hatt och frack. Vad ska jag göra med hatten nu? Kan man plantera en blomma i den kanske?

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*