Kopplingen ”tittighet” och smärta

Att se eller känna när något är fel med hästen är inte helt självklart. En tydlig hälta är kanske inte så svår att missa, men ibland finns det massa andra, små tecken som man ska vara uppmärksam på. Även om en häst har ont i ett ben så behöver det inte alltid synas som en hälta, utan det kan visa sig på andra sätt – svårt med en galopp, ovilja att ta jämnt stöd på bettet etc. De är ganska duktiga på att ”maskera” smärta, och vissa saker kanske inte heller stör dem så länge man inte sitter upp och belastar dem / ställer krav.

Nu kan det ju också vara åt ”andra hållet” – en häst kan röra sig orytmiskt utan att vara halt, visa ovilja att ta jämnt stöd osv pga helt andra orsaker än ett sjukdomstillstånd. Ofta tyvärr pga felaktig ridning. Jag ser ofta på mina hästar att de rör sig olika beroende på vem som rider. En ryttare som sitter snett kan t.ex. påverka hela rörelsemönstret.

Det jag tror är viktigt som hästägare är att vara uppmärksam på om något i beteendet ändras.
En sak som jag tror att man sällan reflekterar över är faktiskt om hästen blir mer ”tittig” än vanligt. Det är inte helt ovanligt att de blir det när de har ont – antagligen för att någon slags ”flyktbeteende” slås på. Nu menar jag INTE att alla tittiga hästar har ont – det ligger ju i deras natur att vara sådana, vissa mer än andra! Men jag har i alla fall två egna exempel på detta. Nogge fick problem med en disk i ryggen, och innan vi hade hittat problemet så blev han extremt tittig. Konstigt nog på ett specifikt ställe i ridhuset, en hel långsida. Jag fick inte ut honom till väggen. Anea är alltid mer eller mindre tittig, men när hon hade slagit i huvudet (innan jag kom på vad det var) så blev hon också värre än vanligt och jag kunde inte ens skritta ut för att hon var så hoppig och for iväg för minsta fågelkvitter… När jag till slut kom på att hon faktiskt hade slagit sig ordentligt så förstår jag ju att hon måste ha haft väldigt ont vid det tillfället. Insåg ju att det var något fel så jag lade ner ridningen när hon betedde sig sådär, men det tog ju ett tag att lista ut vad som hade hänt.

Det jag vill ha sagt med detta är att vara uppmärksam på små signaler / beteendeförändringar! Det är så lätt att tro att det bara är ”dumheter” – men det är ytterst sällan fallet!dsc_5864

 

Behandling av Nogge med min Photizo från Pharmalight. Bra både för att skynda på läkning, men också för att förebygga och hålla musklerna i ”trim”. Använder den här varje vecka på flera av hästarna.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*