Att köpa häst

Att köpa häst är verkligen ingen enkel match! Det är mycket som ska stämma. På sätt och vis är det lättare att köpa till en verksamhet eftersom ”allt” inte måste vara perfekt på EN individ. Jag har ju flera hästar och då kan de vara bra på olika sätt. Om man ska köpa till sig själv så har man kanske något högre krav på att hitta en häst som har ”allt” och då tar det lite längre tid. Å andra sidan ska en häst till en verksamhet klara olika ryttare, och ofta är budgeten också mer begränsad.

Saker som jag tycker är viktiga när jag letar häst:

* Ridbarheten. Det är såklart A och O. Jag vill inte behöva gå en brottningsmatch med hästen, utan det ska vara lätt att hitta kontakt och eftergift. Ju mer utbildad desto bättre såklart, men det viktigaste är att grunden känns bra, och att hästen är rolig att rida! Jag känner efter ca 10 minuter om jag är intresserad eller inte. Start, stopp och flytta för skänkeln är ”basic” och måste fungera.

* Hälsostatus – en del kan man ju se själv, dvs hur hästen är musklad, hull, hovar mm. Annars kan man ju bara gå på det säljaren säger. Naturligtvis ska hästen besiktas, men jag brukar inte röntga. Om jag hade köpt en väldigt dyr häst för tävlingsbruk så skulle jag nog göra det, men när man köper många hästar så får man lov och chansa lite när det gäller röntgen (som inte alltid säger hela sanningen).

* Snäll att lasta, klippa och sko? Om hästen har tävlat så känns sannolikheten större att lastningen fungerar. Egentligen borde man provlasta hästen innan köp, precis som att man provrider. Är det någon läsare som har gjort det? Vissa salufilmer har faktiskt ett klipp där de visar lastning också, det tycker jag kan vara smart! Själv har jag aldrig provlastat, men jag brukar fråga om det i alla fall. Jag har haft EN svårlastad häst, men det kan jag skriva om en annan gång…
Jag har även köpt en häst som är svår att sko och behöver lugnande (Affe), men det visste jag vid köp. Säljaren var ärlig med det.

* Uteridning? För mig är det inte superviktigt att man kan rida ut själv på en häst som ska gå i en verksamhet. Några jag har haft har inte gått att rida ut ensamma, men alla har gått att rida ut på så länge de har haft sällskap. Jag har ju inte hästarna för att lulla i skogen så det är sekundärt, men jag tycker det är viktigt att de kan gå på olika underlag och försöker få ut dem minst en dag i veckan.

* Tävlingsresultat? Det är inte viktigt ur perspektivet att ha hästen i en verksamhet, men det kan vara bra att kolla upp i alla fall. Det säger en del om hästen trots allt.

* Storlek? Jag vill helst inte ha för små hästar. Har haft några i storlek Small, men det är ju mer begränsat vilka som kan rida dessa hästar. En liten ryttare kan rida en stor häst, men inte tvärtom. Helst ska de ju vara något viktbärande också.

* Ålder. Den här är klurig. En äldre häst är ju oftast mer utbildad och kan vara värdefull ur den synvinkeln. Kruxet är att den förmodligen har färre år kvar att kunna jobba. Jag har köpt hästar från 10 år och uppåt, men skulle kunna tänka mig något yngre också. Vissa ridskolor köper hästar runt 5 års ålder, och det har jag sagt förut – jag tycker inte det är rättvist mot varken elever eller hästen. En häst måste få en bra grundutbildning med konsekvens, och med alltför många olika ryttare så blir det för mycket olika budskap, enligt mig. Jag själv lägger ganska mycket ridtid på hästarna, men jag vill inte behöva utbilda en häst från ”grunden” för att ha den i verksamheten, så därför föredrar jag lite äldre hästar. Sedan måste givetvis åldern stå i förhållande till priset!

Kan ju tillägga att jag är rätt dålig på att verkligen följa mina egna råd… Jag köper häst till 90% på ren magkänsla. Men jag tror att magkänslan också är en viktig faktor!

dsc_0317Min allra första häst. <3 Bilden är tagen för exakt ett år sedan.

Etiketter:

2 svar

  1. Superbra checklista! Den kanske man borde följa nästa gång så man inte släpar hem en osedd treåring 😉

    En grej jag tänker på är att jag flera gånger sett professionella hästförsäljare som ondgjort sig över köpare som efterfrågat just hanteringsbiten, typ: ”jag säljer en tävlingshäst, då är det väl skitsamma om den är SNÄLL sålänge den kan hoppa hinder?”. Men nej, det är inte skitsamma. Man hanterar ju hästen mer än vad man rider på den så det är faktiskt viktigt att den är någorlunda positivt inställd till bortsning, skoning, bad, lastning o.s.v.

    Dessutom är ju de flesta som köper häst ute efter en kombination av kompis/tävlingspartner, så jag tycker inte att parametern ”trevlig att hålla på med” är att förringa, eftersom den typen av kund både vill komma till stallet och kunna slappna av med sin häst, samtidigt som den ska kunna prestera på träning/tävling.

  2. Det var kanske meningen att du skulle ha just den hästen ändå? 🙂 Håller med om att hanteringsbiten är viktig. Själv lite dålig på att ”kolla upp” det eftersom jag tar för givet att det ska fungera! Fast det ska man ju inte göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*