Spricka i huvudet??

Jag tror att Anea har fått en spricka i huvudet, eller något liknande. Jag har ju inte ridit henne så mycket sedan vår sista start (då hon kändes jättefin), för hon har varit lite spänd och ”konstig”. Dagen efter tävlingen hade hon ett sår på hasen och ett sår i pannan, vilket är väldigt ovanligt för att vara hon, så jag misstänkte att hon hade gjort något i hagen typ. Efter det var inte ridkänslan toppen direkt och hon fick ”lulla runt” lite, tills jag beslutade att vet-checka henne för jag tyckte hon var så spänd i ryggen. Tyvärr är hon den typen som lätt blir spänd, och jag behöver hjälpa henne med ryggen då och då så egentligen var det inget konstigt med det. Efter den behandlingen tycker jag hon har varit bättre, men fortfarande lite spänd och tjafsig i munnen.

Idag har vi därför även kollat tänderna, och det fanns lite vassa ställen, så förhoppningsvis blir även den biten bättre nu. MEN hon har även fått bulor i pannan sista veckan. Det började med en bula ovanför ena ögat (där såret var), och nu har det spridit sig över hela pannan till andra ögat, som ett ”streck”. Jag tror hon har fått en riktig smäll och en spricka, så det har blivit någon slags pålagringar där. Stackars häst! Inte undra på om hon har varit konstig? En dag när vi bara skulle skritta ut så var hon så spänd att jag vände hem, och det har aldrig hänt på alla år, men hon har väl haft ont såklart. En annan dag gick hon med huvudet lågt när jag ledde henne, och det är också högst ovanligt för hon brukar alltid vara väldigt ”vaken”. Just nu verkar det ömma lite på den nyaste bulan, men i övrigt upplever jag henne något piggare och gladare igen, så förhoppningsvis går det åt rätt håll nu. Det är ju inte mycket att göra åt saken hur som helst.

Hon har varit ganska rinnig i ögonen också sista tiden, vilket aldrig hänt tidigare. Tårkanalen verkar störd och veterinären trodde det var pga svullnaden, så det bör också gå över av sig själv. Man kan verkligen undra vad hon har gjort? Det är inte så troligt att hon har sprungit in i ett träd, men hon kan ha rullat fast i boxen också på natten. Det har hänt minst två gånger (som jag sett) att hon har rullat fast.

Hur som helst så kommer jag sätta igång henne lite lugnt och rida på hackamore några dagar efter tandkollen, men om hon inte känns jättekonstig (fortfarande) så borde hon ändå kunna jogga lite och så. Troligen har hon haft mer ont innan det började synas. Tur att jag inte har ridit på som vanligt utan att jag ändå märkte att något var fel! Återigen: lyssna på hästen.
14720610_10155440786433636_6613447954159079641_n 14581572_10155440786343636_7883118046034917131_nInga toppenbilder, men jag tror ni kan se ungefär hur det ser ut.

Etiketter:

2 svar

  1. Precis samma symptom hade en häst i vårt stall, även med rinnande ögon. Han hade en fraktur rakt över nosryggen/pannan ganska precis där din häst är svullen. Hon trodde att den blivit sparkad olyckligt av en kompis (han själv var lite av en odräglig terrorist som gick o bet de andra i rumpan hela för att jaga igång dem till lek så någon tröttnade väl på honom). Det läkte fint av sig själv med tiden och syns inte ens idag. Hoppas att hon mår bättre snart 🙂

  2. Skönt att höra. Det är väl för övrigt inte hela världen med ett skönhetsfel, bara hon mår bra. Jag tycker ändå att hon verkar piggare och bättre nu än för ca två veckor sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*