Träning med Harry

Idag fick Harry åka med till Nina och träna. Vi red fram i ridhuset och sedan gick vi ut på utebanan och red program. Släppte spöt som ”på tävling” och det räckte för soppatorsk tyvärr, så jag tog spöt igen och red igenom programmet hyfsat men med spö. Och eftersom jag inte kan göra så på tävling känns det ganska besvärligt. I våras var jag ganska duktig och red hemma utan spö för att ”vänja av” mig, och jag måste jobba vidare med det.

Det jag kommit på mer och mer på sista tiden är dock två grundproblem. Dels måste han vara mycket mer loss och ”igenom” – och han är rätt bra på att luras eftersom han är så pass mjuk i kroppen och inte blir ”stel” – men han är ändå inte lösgjord, framförallt inte mentalt. Nästa grej är att han ska vara mer ”ihop”. Nu blev det tydligt både igår och idag att han är seg även ”fram” och inte bara för skänkeln. Jag måste få ta en kvick förhållning utan att han bromsar in. Jag tror det är en del av problemet vid programridning när man sätter ihop saker i snabb följd – om jag inte får reglera honom och sätta tillbaka mellan momenten utan att han tappar bjudning så blir han givetvis lång och inte framför skänkeln. Så massa, massa övergångar gäller nu – med snabba reaktioner.

Det här måste fungera mycket bättre innan vi kan ge oss på någon mer tävling. Tyvärr måste man vara extremt konsekvent, vilket är svårt när han går med på lektion – hur duktig ryttare jag än sätter upp. Jag vill att han ska få samma instruktioner hela tiden en period, så kanske rider jag lite mer själv ett tag för att se om det släpper lite. Jag tycker absolut att han har blivit mycket, mycket bättre sedan han kom, men det räcker inte riktigt. Nina älskar honom och han är super-superfin, men uppriktigt sagt vet jag inte hur mycket tid jag kan lägga på det här. Har inte riktigt råd (han är köpt som lektionshäst) och osäker på om jag har energi till ett till ”projekt” (Anea räcker gott och väl egentligen). Men att ha honom som 100% verksamhetshäst tror jag inte riktigt heller på, jag tror inte han blir så rolig att rida för eleverna om han får alltför ”fria tyglar”. Frågan är alltså vad man gör med en sådan häst? Ett alternativ är kanske att bara nöja sig och bortse ifrån att han egentligen har kapacitet, men det tar emot lite. Har ju haft en hel del pass där han känns som en miljon – men just nu är det kanske ett litet stopp. Och det beror inte på att han har gått mycket eller hårt, för han har vilat mycket i sommar, så det är inte där skon klämmer. Väldigt svårt att läsa av varför han är som han är. (Tror inte att han har ont.)

Planerar iallafall att åka på en programträning nästa vecka,  så får vi se hur det går!
DSC_2369Hittade ingen bättre bild idag, haha. Tycker den passar rätt bra!

 

Etiketter:

2 svar

  1. Hmmm, du har inget ”fodervärdskoncept” så att någon duktig elev skulle kunna få ha Harry som sin 3-4 dagar/vecka (och att han då inte går några lektioner) och så rider du 2 dagar/vecka. Skulle han kunna tjäna sitt uppehälle på en sådan lösning? Finns ju många som inte har tid och kan ta ansvaret som det innebär att ha egen häst, men som ändå är beredda att betala för att få känna att det är ”ens egen” pålle. Eller kanske två st som rider lika/är på samma nivå som kan ha honom tre dagar var? Tror du han är svårsåld ”i värsta fall”?

  2. Har i princip haft det upplägget med en elev som rider flitigt! Funkar bra, men just nu känner jag att han / vi är i en ny fas som jag behöver lösa själv. Förhoppningsvis släpper lite till så vi kan fortsätta som förut igen. Det är egentligen ren lyx / egoism att plocka ur honom (tillfälligt) ur verksamheten. Sälja går nog men det kan jag bara inte! Har lovat att han ska få stanna här… Han är ju såld säkert 8 gånger innan han kom hit så det går bara inte, det har jag inte hjärta till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*