En ny Affe

Affe har fått en renovering i sommar. Det här är så pass intressant att jag känner att jag vill dela med mig av det, förhoppningsvis för att andra också ska vara uppmärksamma på sina hästar!

Innan terminen tog slut fick jag en ”känsla” av att han var halt på ett framben. Det var så pass lite att jag egentligen inte kände det själv, eller såg det på lektionerna, utan jag fick bara en liten aning om det när jag red förbi spegeln. Att jag inte kände det tydligt tror jag beror på att han har haft ett lite knepigt rörelsemönster och inte någon tydlig takt eller särskilt spänstigt steg. Åkte in och han reagerade i kotan hö fram, så jag tänkte att han kanske hade vrickat sig (kan vara ganska livlig i hagen), Tyckte dock inte att hältan släcktes 100% vid bedövning men den veterinären nöjde sig och ville inte gräva vidare, så jag accepterade det och satte igång honom efter en tid.

Det kändes ändå inte bra. Han har varit ganska spänd sedan han kom, men trots det himla bussig och har gjort ett bra jobb på lektionerna. När han var ny tänkte jag att han nog mest var dåligt riden, men något kändes lurt efter flera månader här. Dålig rytm, svår att böja och tog inte skänkeln utan fick lite ”panik” när jag ställde krav. Dessutom svår att sko – vilket jag visste när jag köpte honom. Han flyttade även över sadeln åt ena hållet. Jag började misstänka problem med rygg eller bakben.
IMG_0465Åkte in en gång till och fick en annan veterinär, som jag upplevde lyssnade lite mer och tittade lite noggrannare på problemet. Ganska snabbt hittade han en reaktion i framknät – karpaltunneln (ej leden). Efter bedövning av den så blev han mycket bättre! Vi behandlade och sedan har han vilat, skrittat och satts igång. Idag var jag inne på återbesök och allt var klockrent på böjprov och longering. Man KAN behöva operera när de får den här diagnosen, men nu svarade han ju på bara en behandling och jag tror inte det har gått så långt. Däremot är jag helt säker på att han hade det här när han kom till mig, även om han hade gått igenom böjprov. Som jag förstod det så böjde han på att lite annorlunda sätt för att provocera just detta område. Tror alltså inte att säljaren visste detta eller har lurat mig, för Affe har lyckats dölja det ganska bra. (Kotan var förmodligen sekundär eller så har han även roat sig i hagen.)

Hur som helst. Det är jättestor skillnad på hästen. Han är lugnare och har bättre takt (såklart). Höger galopp var tidigare kantig och den känns mycket bättre. Sadeln ligger mitt över hästen. Han flyttar sig bättre undan för skänkeln (har haft lite svårt med det). Han har tidigare haft svårt att lyfta höger bak (ville väl inte lägga vikten på höger fram), och det verkar lättare nu. Ska bli intressant att se om det kanske går att sko utan droger så småningom också? (Tror dock att en del av problemet är psykiskt.) Det mest intressanta (enligt mig) är hans bakben. När han kom så gick han väldigt spänt med bakbenen och breddade bak som en travare, både i skritt och trav. Jag tog för givet att det var hans naturliga rörelsemönster (hur ska jag kunna tro något annat när jag inte sett honom som frisk?), särskilt eftersom det var båda bakbenen. Nu när ett framben är behandlat så går han plötsligt som en ”vanlig” häst (i princip) och sätter bakhovarna i framhovarnas spår. Han måste ha kompenserat sitt framben med att gå som en krabba! Konstigt nog har han inte fått ont i ryggen av detta – hans rygg är finast av alla mina hästar, som en studsmatta!

Lite jobbigt känns det såklart att jag inte hittade det här tidigare (men vet sa att han nog inte haft jätteont, utan mer varit irriterad av det). Har dock både besiktats vid försäljningen och här hemma och då gräver man ju inte vidare medsamma. Istället får man tänka att det var bra att vi kom på det ändå, och att han fick så bra hjälp. Trots att han haft svårt med kroppen så har han varit så himla arbetsam och bussig, och älskar människor. Tänk vilken pärla! Idag har han gått lektion och varit finare än någonsin tror jag – med tydlig travtakt och till och med lite spänst! Nu kan det bara bli bättre- <3

Slutsats: var uppmärksamma på små saker på era hästar!
IMG_0353

 

Etiketter:

2 svar

  1. Åh va roligt att höra att Affe mår så bra. Och superintressant att läsa! Ska bli så kul att få känna skillnaden 🙂 Du är verkligen fantastisk med dina hästar och att du gör nåt när din ”magkänsla” säger nåt. Affe kunde inte ha en bättre ägare!!

  2. Fantastiskt trevlig häst och så roligt att känna skillnaden nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*