Tankar kring internet och sociala medier

Jag lovar att jag sitter mer i solen än vid datorn nu när jag är ledig, men det gör också att jag hinner fundera över lite av varje (vilket i och för sig gör min man tokig).

T.ex. funderar jag kring betydelsen av sociala medier och internet – som egentligen inte borde vara så ”stor” när man driver ett hästföretag, men trots det så använder ju alla (…) detta i någon form dagligen. Jag tror på fullaste allvar att mitt företag inte hade haft en chans att växa så fort som det har gjort om det inte vore för internet. Jag har inte betalat många kronor för annonser under den här tiden, utan mycket kan spridas helt gratis via FB t.ex. Och bara det faktum att man kan maila fakturor och information (och inte betala porto) gör ju faktiskt att man sparar både tid och pengar.

Betydelsen av sociala medier är svår att mäta – jag har inte koll på hur mycket det påverkar vare sig nuvarande eller blivande kunder om jag ska vara ärlig, MEN jag tror ändå att det är bra att vara ”lagom aktiv” och ha någon form av strategi kring det. På Facebook har jag t.ex. en privat sida och en företagssida. Jag måste erkänna att företagssidan inte är så hemskt aktiv, men nya kurser och lite mer speciella händelser uppdaterar jag där. Min privata sida är privat – men många vänner är givetvis jobbrelaterade och en del är (nära) kunder. Jag undviker dock att tacka ja till vänförfrågningar från ”tillfälliga” kunder eller människor jag inte har träffat, för jag vill kunna lägga ut bilder som inte är alltför tillrättalagda eller vad man ska säga. Även på min privata sida måste jag ändå i viss mån tänka på ”ansiktet utåt”, men jag vill kunna vara mig själv. Vissa (även sådana som är egenföretagare) verkar inte alls reflektera över vad de lägger ut, men jag tror det är viktigt att tänka på hur man vill uppfattas.

På senare tid har jag ju även skaffat instagram (efter mycket betänketid), men där har jag valt att hålla mig till mitt företag. Det betyder att jag försöker fokusera på hästar eller gården, men en och annan bild från stranden slinker med när jag har semester. Däremot är bilder på typ vinglas och liknande bannlyst där! Det kan jag ha FB till i så fall. (Undantag är om jag dricker bubbel efter en bra tävling, haha. Då får man dispens!). Jag försöker också lägga ut ”fina” bilder, inte för att visa hur perfekt jag är, utan för att jag själv inte vill se massa ”skräp” i mitt flöde. Eftersom instagram bygger nästan endast på bilder så vill jag själv se fina bilder och följer t.ex. konton med fotografer och naturbilder / inredning. Inte så mycket hästar faktiskt, det är jag på något sätt ”mätt” på. Jag tror faktiskt det är bra att tänka igenom även vad man vill följa! Många blir ju så ”irriterade” på perfekta bilder på Insta – jamen, följ inte sådana konton då! Följ sådant som inspirerar och gör dig glad. Det är ditt val.
För övrigt har jag verkligen börjat gilla Instagram måste jag erkänna – pga att det går superfort att lägga ut bilder och filmer, mycket snabbare än på FB.

Bloggen tycker jag är ett bra sätt att formulera en del tankar i, att få ut information och att ge en tydligare bild av vad jag sysslar med. Jag tror att många av er tycker att det är intressant att följa det ”dagliga” jobbet med hästarna, och för egen del är det superbra att ha ett arkiv där jag kan gå tillbaka och titta i (särskilt eftersom jag har gräsligt dåligt minne). Syftet med bloggen kanske är mest för min egen skull egentligen – har alltid gillat att skriva – men jag tror det också kan ge bredare bild av verksamheten.

Om man nu inte är intresserad av att vara aktiv på sociala medier så tycker jag man kan strunta blankt i det som (häst)-företagare (förutsatt att man ändå har kunder) – det finns bara en ”regel” som jag ser det, och det är att ha en uppdaterad hemsida! Och den ska ha vettiga bilder och inte vara felstavad. Har man inte kunskap att fixa det så bör man nog ta hjälp med just den biten, det tror jag det är värt. Inget är mer ”avskräckande” än en dålig hemsida – enligt mig (oavsett bransch)!

Vad är er ”relation” till sociala medier? Och klarar ni att hålla det på ”en armlängds avstånd”?
DSC_3687
Försöker också att inte använda samma bilder på alla ställen, men såklart är det svårt att ha ”nya” bilder exakt hela tiden.


 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*