Fortbildning på Strömsholm

Igår var det tränarfortbildning på Strömsholm och temat var ryttarens sits. Föreläste gjorde Maria Terese Engell, som i grund och botten är veterinär, men även forskar på hur ryttaren påverkar hästen. Hon har ett förflutet som balettdansös, och det återspeglades mycket i föreläsningen som handlade om position, kroppshållning och balans. Det var en teoretisk del, en del där hon visade några ryttare på en balansmatta (och alla fick prova att stå och gå på den), samt en del i ridhuset där fyra ryttare red.

Kortfattat handlade det om att balansera sina olika kroppsdelar i förhållande till varandra, och hur man påverkar t.ex. höften pga en sned fot. Det går inte att flytta en kroppsdel ”fel” utan att påverka en annan. Jag har på senare tid tänkt en hel del på hur jag skulle kunna träna för att bli en bättre ryttare, och det är ju de här små grejerna man vill komma åt. Att göra massa armhävningar och situps känns ganska ”ointressant”, utan det jag tror jag skulle behöva är snarare långsamma övningar med stort fokus på exakthet, typ övningar på balansmatta och pilatesboll t.ex. Det viktiga för att få en bra position på hästen är att kunna aktivera ”hållningsmusklerna” och inte koppla på stora muskler som snabbt blir trött och överansträngda.

Jag är hemskt sugen på att ta hjälp privat med detta, för att få några övningar som är anpassade till mig. Återstår att se om jag lyckas ta tag i det. Men det här gav i alla fall lite ny inspiration och några tankeställare!
12809610_10154687985903636_6788595856207201756_n

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*