När ”ska” man gå upp i klasserna?

Jag har funderat lite på när man ”ska” gå upp i klasserna egentligen? Det verkar vara väldigt olika hur man tänker här. Vissa har bråttom upp i klasserna och startar kanske egentligen för tidigt på en nivå de inte är mogna för. Andra ligger kvar på samma nivå år efter år, rider på stadiga procent i samma klass (oftast / alltid på placering), men tar ändå inte klivet upp. Varför?

Själv tror jag att jag ligger lite mitt emellan. Om jag har presterat bra på en nivå så ser jag inte så stor utmaning i att ligga kvar på den nivån och tävla ”bara för att”, utan då tar jag hellre ett kliv upp även om jag kanske ligger på ganska låga procent i nästa klass. T.ex. gjorde jag bara fyra starter i LA6 (motsvarande MsvC) och sedan gick jag vidare till MsvB. Där blev jag kvar ett tag, för det var ett ganska stort hopp eftersom det var svårt med bytena på Anea. Jag kände ändå inte att jag ville gå ner en klass bara för att få rosetter (hon var placerad i alla starter på den nivån) – jag tragglar hellre vidare.

Dessutom tänker jag att varje start ger ett visst mått av ”slitage” – och då sparar jag hellre på antalet starter än att ha hästen som ”tävlings-robot”. Men hästar är förstås olika – vissa klarar fler starter än andra. Där får man ju läsa av sin häst och i mitt fall vet jag att jag har en häst som är lite ”känslig” och behöver vilo-perioder mellan sina starter.

För mig är inte själva tävlandet SÅ viktigt, utan jag ser det mer som ett kvitto på var vi är i utbildningen, och ett sätt att sätta nya mål. Jag hade såklart kunnat rida MsvB ett tag till för att få högre procent och fler placeringar där, men jag tycker det är roligare att gå vidare nu. Min häst kommer troligtvis inte ligga på 70% i MsvB även om jag tränar i oändlighet.

Faktum är att jag tror att vi gynnas av att gå upp ett snäpp. Nu är det ännu mer tekniska moment som belönas och om jag fixar de momenten får jag ungefär samma procent som jag tror att jag skulle få i en MsvB. Jag trodde att jag skulle behöva ha en häst med mer gång för att ta mig vidare, men det är nästan så att det verkar som om en flashig häst får fler gratis-poäng i MsvB, men i MsvA räcker inte det, och plötsligt har jag ”mer att hämta”. Inte så att jag ligger på 70% i dessa klasser heller, och det skulle ju inte gå alls om hon rörde sig uruselt, men det jag försöker säga är att vi som ekipage får inte SÅ mycket mer betalt i klassen under. Klivet från MsvC till MsvB var betydligt större för oss.

Så när ”ska” man gå upp en klass? Ja, det måste man såklart känna själv. Fördelen i dressyr är ju att det inte är ”farligt” att gå upp en klass ”för tidigt” som det skulle kunna vara i hoppning. Kvalprocenten ligger på 62% i de klasser där man behöver kvala. Det är egentligen inte särskilt högt, så om man som ekipage fortfarande är ”under utbildning” så kanske man inte ska kliva upp direkt så fort man har kvalat. Jag kan tycka för egen del, att det är skönt att ligga runt 65% i klassen under innan jag går vidare. Men det beror ju på syftet med tävlandet – har man en häst till försäljning som man vill få upp i klasserna så ligger man såklart inte och ”nöter” utan då går man ju vidare så fort man har kvalat.

Man brukar ju förenklat säga att man ska tävla klassen under den nivån man tränar på, dvs om man tränar på moment ur MsvB så tävlar man MsvC osv, så man har lite ”marginaler”, och det är ju en ganska bra måttstock. Däremot tycker inte jag att man ”måste” ha uppnått 70% för att gå vidare, alla kanske inte har sådana hästar. Det kan vara utvecklande och nyttigt för sin egen skull att försöka komma vidare – tycker jag i alla fall.

Man får väl också fundera på syftet med sitt tävlande, för det är väl olika för oss alla. Vissa tävlar kanske för att få rosetter och ”bekräftelse”. Jag tycker såklart att det är roligt att få en rosett som ”kvitto” på min ritt, men annars ser jag tävlandet mer som ett sätt att utbilda hästen och även mig själv.

Hur tänker ni kring det här?

DSCN0876

Mitt och Aneas första tävlingsår där vi red Allsvenskan Div 1 för Gripens Ryttarförening. Laget vann, och Anea var placerad i alla sina starter, som bäst på 71%. Kändes svårt att toppa det, så jag gick upp en klass och fick ”börja om” i MsvB på typ 55% i början… Inte så kul, men skam den som ger sig!

 

Etiketter:

Ett svar

  1. Jag rider, precis som du säger, för att utbilda oss. För att se vart vi är på utbildningsskalan.
    Jag rider ju än så länge LC/LB och har först och främst som mål att rida på 60%. Vad som händer när jag gör det stadigt får vi se. Det tar jag hjälp med min tränare till. Skulle gärna vilja rida LA i framtiden. Kanske nästa år?
    Jag har ju inte en häst med en massa gångarter och kommer nog aldrig få en placering i LB eller högre, så jag kan inte gå på att jag ”vill” ta rosett eller liknande, utan jag tar med mig erfarenheten och omdömet och jobbar vidare! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*