Vem är bästa ryttaren?

Vad tycker du är en bra ryttare? Det är väldigt lätt att stirra sig blind på tävlingsresultat och rosetter – men vad säger det, egentligen?

För mig är en duktig ryttare någon som har en mjuk och följsam sits, egen balans, förmåga att utvecklas vidare, och framförallt känsla för hästen och kan anpassa sig efter den. Det finns ryttare som har väldigt bra känsla, men kanske inte rider på någon hög nivå tävlingsmässigt av olika skäl. Men omvänt skulle jag våga påstå att det finns ryttare som tävlar på hög nivå, men för mig inte alltid är ”bra ryttare” – även om det låter motsägelsefullt. Man kan vara en tekniskt duktig ryttare och bra på att visa upp hästen (kanske även duktig på att dölja svagheter), men ändå sakna känsla för hästen, tyvärr. T.ex. att man pressar hästen för hårt och ”tar igenom” saker när man egentligen borde vara lyhörd och backa några steg.

Om man kan kombinera känsla för hästen med att vara tekniskt duktig så är man förmodligen en av ”de bästa” ryttarna, om man nu ska jämföra sig med andra. (Men det är ju det man gör när man väljer att tävla, vare sig man vill eller inte.) Det jag egentligen vill komma fram till är att jag personligen inte automatiskt likställer tävlingsresultat med ”bra ridning” även om man måste vara skicklig på att tävlingsrida för att få bra resultat.

Det går faktiskt inte att komma ifrån att en häst med kvalitéer också har lättare att visa goda tävlingsresultat, men man måste givetvis som ryttare även kunna förvalta dessa!

En liten reflektion bara, såhär på söndagskvällen…
DSC_6076

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*